Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Proizvodnja kravljeg mlijeka stabilna, a ovčjeg i kozjeg bi mogla porasti

19.02.2011. 23:00
Proizvodnja kravljeg  mlijeka stabilna, a ovčjeg i  kozjeg bi mogla porasti


Na zadarskom području Vigens i Vrana nose ovih osam milijuna litara i tu ne trebamo očekivati nikakve poremećaje. Nadalje, ovčarska i kozarska proizvodnja zasnovana je na potpuno drugačijim temeljima nego intenzivna proizvodnja kravljeg mlijeka, te se cijene stočne hrane ne odražavaju na tu proizvodnju, kazao je ravnatelj HPA, mr. sc. Zdravko Barać


Mljekarska proizvodnja  u Hrvatskoj već je  duže vrijeme često u  žarištu interesa javnosti. Proizvođači mlijeka su prije dva dana ponovno izrazili svoje nezadovoljstvo otkupnim cijenama i tražili njihovo povećanje,  obzirom na stalna poskupljenja stočne hrane. Istodobno, nedavno je Hrvatska poljoprivredna agencija objavila  redovita statistička izvješća o  mliječnoj proizvodnji u RH iz  kojih je razvidno da je u protekloj godini došlo do pada u  ukupnoj proizvodnji kravljeg  mlijeka.
Pad proizvodnje  kravljeg mlijeka
 Također, broj isporučitelja  mlijeka prerađivačima pao je u  protekloj godini s 20.527 na  17.655. Od ovih trendova nije u  potpunosti izuzeta ni Zadarska  županija u kojoj je zabilježen  pad od približno sedam posto  što odgovara kretanjima na  državnoj razini.
– Bitno je naglasiti da su dva  velika subjekta u Zadarskoj  županiji, farma Vigens i farma  Vrana, i dalje nositelji proizvodnje kod kojih ne bilježimo  padove, tako da određeni pad  možemo tumačiti kao pad broja proizvođača. No ono što je  bitno je da će se ova količina  između sedam i pol i osam  milijuna kilograma godišnje u  Zadarskoj županiji i dalje zadržati uslijed dobrog poslovanja ovih dviju velikih farmi koje  izuzetno dobro posluju, kazao  nam je ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije, mr. sc.  Zdravko Barać koji je uvjeren  da u 2011. neće biti nekih većih  odstupanja od dosadašnje razine proizvodnje kravljeg mlijeka na zadarskom području te  smatra da su te količine vrlo  zadovoljavajuće.
Perspektivna ovčarska  i kozarska proizvodnja
Na prostorima Zadarske  županije vrijedi međutim, posebno istaknuti proizvodnju  ovčjeg mlijeka koje čini četrdeset posto od ukupne proizvodnje cijele Hrvatske.
– Premda bilježimo određeni  pad u odnosu na 2009. godinu,  Zadarska županija je i dalje  zadržala apsolutni primat u  proizvodnji ovčjeg mlijeka što  je, naravno, vezano uz proizvodnju na otoku Pagu gdje je  najveća populacija ovaca u Hrvatskoj, i najbrojnija populacija koja se muze, oko dvadeset  i šest tisuća grla, a proizvodnja  se kreće oko milijun kilograma,  ističe Barać.
Posebno pozitivni pomaci  bilježe se na području Zadarske županije kad je riječ o kozjem mlijeku.
– Bilježimo značajno povećanje. Prema podatcima prikupljenima od mljekara sa zadarskog područja, imali smo  porast sa 123 tisuće na 233  tisuće, što znači devedeset posto povećanja, kaže ravnatelj  Barać.
Statistički pokazatelji o  proizvodnji svih triju vrsta mlijeka u Zadarskoj županiji govore da u ovom sektoru ne  treba očekivati neke poremećaje u ovoj godini, a to je  mišljenje i Zdravka Baraća.
– U proizvodnji kravljeg mlijeka imamo dva dominatna  subjekta, vrlo stabilna. Neki  trendovi koji se u zadnje vrijeme spominju kao što su pad  broja proizvođača ili smanjenje  količine mlijeka na razini  države, izraženiji su u onim  krajevima gdje je prozvodnja  kravljeg mlijeka tradicionalna.  Tamo jedan broj manjih proizvođača jednostavno više ne  pronalazi sebe i gase svoju  proizvodnju. I zato imamo taj  trend pada broja proizvođača i  proizvodnje. Na zadarskom  ppodručju Vigens i Vrana nose  ovih osam milijuna litara i tu ne  trebamo očekivati nikakve poremećaje. Nadalje, ovčarska i  kozarska proizvodnja zasnovana je na potpuno drugačijim  temeljima nego intenzivna  proizvodnja kravljeg mlijeka i  cijene stočne hrane ne  odražavaju se na tu proizvodnju. Životinje se hrane u jednom poluekstenzivnom  načinu i tako se radi godinama  što se pokazalo izrazito dohodovnim i profitabilnim. Po  mom mišljenju ne možemo ni  tu očekivati poremećaje, odnosno smanjivanje proizvodnje. Tu nemamo ni neki veći  pad proizvođača i generalno  gledajući što se tiče mljekarskog sektora u Zadarskoj županiji u kravljoj prozvodnji ne  treba očekivati ništa dramatično, a u ovčarskoj i kozarskoj  proizvodnji postoje realne osnove da se uz jednu dobru  organizaciju ta proizvodnja i  poveća, zaključio je ravnatelj  HPA, mr. sc. Zdravko Barać.
 


Ima proizvođača koji su i prerađivači




– Ovi podatci su podatci o mlijeku puštenom u promet prema  registriranim siranama. Te podatke skuplja naš laboratorij za mlijeko i  temeljem njih se isplaćuju državne novčane potpore. Postoji sigurno,  osobito na otoku Pagu, određen broj gospodarstava koja proizvode  mlijeko i prerađuju ga izravno na svom gospodarstvu. Postoji isto tako  određen broj gospodarstava na području Bukovice i Ravnih kotara koji  proizvode mlijeko ili sir za vlastite potrebe ili se javljaju na tržištu, tako  da ovo nisu apsolutno konačne brojke iako je glavni dio proizvodnje  koja se odvija u njima sadržan, kazao je mr. sc. Zdravko Barać.