Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Denis Štulić i Ante Mustać najbolji privlački uljari

19.02.2012. 23:00
Denis Štulić i Ante  Mustać najbolji  privlački uljari


Najviše bodova stručnjaka dobio je Denis Štulić iz Nina, a odmah iza njega bila su dvojica Vršana, Josip Božić Kalebićov i Mario Vukić Borišin. Publika je najviše glasova dala Anti Mustaću


Denis Štulić  iz Nina s osvojena 93 boda  osvojio je prvu nagradu struke na tradicionalnom ocjenjivanju maslinara i uljara  s prostora općine Privlaka,  grada Nina te općina Vrsi i  Vir, koje je ovog vikenda  održano u privlačkoj školi.  Stručnjaci udruge “Olea” samo jedan bod manje dodijelili su Josipu Božiću Kalebićovom, a 90 Mariju Vukiću Borišinom, obojici iz  Vrsi.
Najbolje su proglasili i gosti koji su pratili natjecanje.  Nagradu publike sa osam  glasova osvojio je Ante Mustać iz Privlake, drugi je bio  Denis Štulić iz Nina, a treći  Mate Grbić iz Privlake. Pobjednicima su kao nagrada  uručene inoks bačve za  čuvanje ulja, a zajedno s plaketama i medaljama drugonagrađenima uručio ih je  predsjednik Udruge maslinara, uljara i vinogradara  Privlaka Boris Bore Glavan.  Priznanja su za doprinos pri  financijskoj potpori ovom  događanju uručena općinskom načelniku Ivi Suriću,  direktorici TZ-a Ivi Zorić te  predsjedniku zadarske  “Olee” Tihomiru Ivanovu.
Maslinari slušaju struku
Manifestacija je organizirana uz potporu Općine Privlaka, privlačke Turističke  zajednice te susretljivost Osnovne škole Privlaka. Premda je fešta imala sva obilježja  zabavnog karaktera nije se  zaboravio njezin osnovni cilj, a to su predavanje o uzgoju maslina i čuvanju maslinovog ulja, degustacija  maslinova ulja te proglašenje najuspješnijeg uljara Privlake u 2012. godini.
Glavan je otvarajući manifestaciju naglasio da im je  želja motivirati što veći broj  maslinara, prije svega mladu  populaciju da se još jače  okrene uzgoju maslina.
– Ove godine imamo 34  sudionika, što je znatan iskorak u odnosu na prvu godinu. Ulja su izvrsne kvalitete i očito je da naši maslinari slušaju struku. Naša  udruga će tijekom ove i  idućih godina nastaviti s  brojnim aktivnostima vezanim za napredak privlačkog  uljarstva, maslinarstva i vinogradarstva, istaknuo je  predsjednik Glavan.
Predavanja i vođena  degustacija
Predavanja na temu uzgoja, zaštite, branja, meljave  i čuvanja maslinovih ulja  održali su zadarski agronomi  Nikolina Paleka, Ivan  Šimičević i Ivica Kostović.  Živo je bilo i u školskom  holu gdje se održavala takozvana “Vođena degustacija ulja”, u kojoj se nastojalo  dvadesetorici uljara uz  kušanje ulja pojasniti te ukazati na pozitivne odlike i mane maslinovih ulja. Degustaciju su vodili Tihomir Ivanov, Ivica Kostović, Drago  Pjelik, Anastazija Milardović, Branka Morović, Nikolina Paleka i Nado Butić.
Nagrađeni maslinari istaknuli su da priznanja doživljavaju kao čast, ali i obvezu da  se još više potrude na popularizaciji i razvoju uljarstva i maslinarstva na prostoru ninskog bazena. Fešta  je nastavljena do kasno navečer u veselom raspoloženju uz glazbu, pjesmu i  bogat stol. Za dobar su se  štimung pobrinuli članovi  domaćeg KUD-a Privlaka te  ninsko-vrški trio “Arta”.