Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

HBOR povećava kredite za turizam na oko milijardu kuna

19.02.2012. 23:00
HBOR povećava kredite za turizam na oko milijardu kuna


Planirana kreditna aktivnost Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) za potrebe turističkog sektora ove godine je oko milijardu kuna, što je za oko 210 milijuna kuna više nego je ta banka prošle godine odobrila za ukupno 119 kredita za sektor turizma čija je ukupna vrijednost bila 791,6 milijuna kuna, doznaje se iz HBOR-a
Planirana kreditna aktivnost Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) za potrebe turističkog sektora ove godine je oko milijardu kuna, što je za oko 210 milijuna kuna više nego je ta banka prošle godine odobrila za ukupno 119 kredita za sektor turizma čija je ukupna vrijednost bila 791,6 milijuna kuna, doznaje se iz HBOR-a.
Od ukupno njihovih 27 kreditnih programa tri je, kako ističu iz HBOR-a, namijenjeno isključivo turističkoj djelatnosti, i to programi Turizam ili veliki projekti u turizmu, Priprema sezone te IPARD Mjera 302 za ulaganja u ruralni razvoj, ali dodaju da je i po ostalim njihovim programima moguće kreditiranje turizma.
Lanjskih ukupno odobrenih 119 kredita za 30 je više nego u 2010., dok je ukupan iznos njihove vrijednosti od 791,6 milijuna kuna za 271,2 milijuna kune viši nego u godini prije.
Najviše je kredita ili 65 prošle godine za turizam odobreno po ostalim programima i to ukupne vrijednosti 166 milijuna kuna.
Najveći iznos od ukupnog ili 596,1 milijun kuna odnosio se na 40 odobrenih kredita iz programa Turizam, dok je 14 odobrenih kredita za Pripremu sezone vrijedilo 29,4 milijuna kuna.
Iz HBOR-a podsjećaju da su još u rujnu prošle godine u programu Turizam izmijenili odnosno produljili rok otplate kredita i godine počeka.
Tako je s prijašnjih 15 godina i dvije godine počeka rok otplate kredita produljen na 17 godina uključujući do četiri godine počeka, čime je, kako smatraju u HBOR-u, omogućena prihvatljivija ročnost i otplata kredita u slučaju novih investicija u turistički sektor.
Želeći dodatno potaknuti investicije u tom sektoru HBOR je ove godine donio i nove mjere u postojećim programima kreditiranja turizma, među kojima i smanjenje kamatnih stopa od 1, 3 i 5 posto, ovisno o kategorijama.
Te nove smanjene kamate, kao i od lani već produljeni rokovi otplate ‘turističkih’ kredita, trebali bi dodatno, kako očekuju u HBOR-u i u Ministarstvu turizma, potaknuti investitore na ulaganja u izgradnju prije svega novih hotelskih kapaciteta više kategorije (četiri i više zvjezdice), proširenje turističkih sadržaja, u razvoj ruralnog turizma te izgradnju ili adaptaciju energetski učinkovitih hotela.
U programu Turizam i njegovom potprogramu kreditiranja turističkog sektora ili velikih projekata u turizmu najniži iznos kredita koji mogu tražiti zainteresirani je 700 tisuća kuna, dok najviši nije ograničen, pri čemu HBOR kreditira do 75 posto predračunske vrijednosti investicije bez PDV-a. Rok otplate s počekom od četiri godine je 17 godina, a kamata za krajnje korisnike kreće se od 2 do 6 posto godišnje.
U potprogramu pripreme turističke sezone krediti se odobravaju za nabavu robe i usluga u cilju pripreme sezone radi kvalitetnog pružanja usluga turistima. Najniži iznos kredita je 80 tisuća kuna, a najviši oko 10 milijuna kuna, pri čemu je rok otplate u dvije jednake rate koje dospijevaju 15. listopada i 15. studenog tekuće godine.
Kamata je tu za krajnje korisnike promjenjiva, tromjesečni EURIBOR+3,75 posto godišnje.
Svi su krediti vezani uz valutnu klauzulu, a u programima kreditiranja sudjeluje i 20-ak poslovnih banaka.