Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nevine žrtve Medviđe još uvijek čekaju pravdu, egzekutori u Srbiji

19.02.2012. 23:00
Nevine žrtve Medviđe još uvijek čekaju pravdu, egzekutori u Srbiji


Glavni egzekutor je, tada 25-godišnji Božo Milanko koji živi u Novoj Pazovi, Bore Milanko živi u Batajnici kod Beograda, dok je Živko Bogunović u Novom Sadu, a Siniša Bogunović u inozemstvu. Peti zločinac Petar Pupovac se ubio, nabrajao je Mirko Erstić


Prije 19 godina, 9. veljače 1993., zaselak Erstići u Medviđi zavijen je u crno, mučki je ubijeno 10 nedužnih civila Hrvata, svi prezimena Erstić. Najmlađa žrtva je imala 18 godina, a najstarija 88 godina. Zločin srpskih odmetnika nad nedužnim stanovništvom Medviđe uslijedio je kao odmazda za pothvat Hrvatske vojske u akciji “Maslenica”.
Ova obljetnica se trebala kao i do sada dogoditi ranije, na drugu nedjelju u veljači, no polarna zima koja je bila okovala cijelu Hrvatsku, a osobito dijelove benkovačkog zaleđa i Bukovice, bila je razlog odgode tjedan dana kasnije.
Kod spomen-obilježja u dvorištu župne crkve Uznesenja BDM položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Izaslanstvo Zadarske županije je predvodio župan Stipe Zrilić, brojno izaslanstvo Grada Benkovca gradonačelnik Branko Kutija, županijsku Udrugu hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata predsjednica Ljubica Krcić, županijsku Udrugu roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata predsjednik Ive Vestić, izaslanstvo benkovačkog UHDDR-a predsjednik Danijel Gašpar, dok su izaslanstvo županijske i benkovačke HVIDR-e predvodili predsjednici Željko Perić i Milorad Guzić.
Žrtvama su se poklonili i svijeće zapalili i izaslanstva Policijske postaje Benkovac, predvođeno načelnikom Antom Kulašem i Hrvatske vojske predvođeno Vinkom Rogićem, zamjenikom Bojne protuzračne obrane Gardijske motorizirane brigade smještene u vojarni Benkovac, rodbina i mještani.
– Počinitelji ovih ubojstava su mještani srpske nacionalnosti iz Medviđe. Dobili su oružje, pljačkali i ubijali. Počinitelji su poznati, neki od ubojica sa mnom su išli i u školu, s puno neskrivenih emocija je govorio benkovački dogradonačelnik Mirko Erstić kojem su ubijeni 50-godišnja majka Jeka i pet godina stariji otac Duje te najbliža rodbina.
– Glavni egzekutor je bio tada 25-godišnji Božo Milanko koji živi u Novoj Pazovi, tada 18-godišnji Bore Milanko živi u Batajnici kod Beograda, dok je Živko Bogunović u Novom Sadu, a Siniša Bogunović u inozemstvu. Peti zločinac Petar Pupovac se ubio, nabrajao je Mirko Erstić.
Tek je Stanko Erstić, Hrvat iz Medviđe kojeg su pripadnici tzv. krajinske milicije zatočili u Kninu 1991. godine, svjedočio pred Haškim tribunalom (ICTY) u procesu koji se vodio protiv Milana Martića i Slobodana Miloševića, optuženih za zločine protiv čovječnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja.
– Medviđa još uvijek čeka pravdu za zločince. Bio je to zločin koji su mogli počiniti samo poremećeni, srbočetnički umovi, koljači i zlotvori. Mještane boli to što, iako je policija svoj posao obavila, počinitelji još nisu privedeni pravdi već slobodno šeću Srbijom. Bolnoj i nadasve tužnoj priči još uvijek se ne nazire kraj, naglasio je Mirko Erstić dodajući kako će Grad Benkovac i Medviđa i dalje nastaviti podsjećati na njihove zločine i to ne zbog nas starijih, već zbog mlađih naraštaja.
Nazočni su se stradalih prisjetili i na misi u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Župnik Medviđe don Krešo Ćirak je rekao kako je ovo obljetnica koja podsjeća na zlo i kako je Medviđa istinski simbol stradanja Hrvata.


Medviđa od 1.400 do 70-ak žitelja




Na obilježavanje tužne obljetnice i misu zadušnicu pristigli su i Medviđani koji žive u Biogradu na Moru, na zadarskoj Ploči, u Vrani, Sikovu, Raštanama ili u Rijeci. Razasuti su po Slavoniji, diljem Lijepe Naše i svijeta. Podatak da je čak 670 Medviđana tijekom Domovinskog rata stalo na branik domovine dovoljno govori sam za sebe.
Po popisu stanovništva iz 1931. godine ovdje je živjelo 1.400 žitelja, dvije trećine rimokatolika i trećina pravoslavaca. U predvečerje Domovinskog rata ovdje je bilo 500-tinjak Medviđana. Danas u Medviđi živi tek 70-ak žitelja.


Civilne žrtve Medviđe


U zaselku Erstići 9. veljače 1993. u četničkom napadu ubijeni su Dujo Erstić (1937.), Jeka Erstić (1942.), Petar Erstić (1944.), Jeka Erstić (1947.), Ivan Erstić (1920.), Jeka Erstić (1929.), Stoja Erstić (1932.), Šimica Erstić (1905.), Stoja Erstić (1931.) i Mira Erstić (1975.) U Medviđi je tijekom rata ubijeno još osam hrvatskih civila: Božo Demo (1910.), Ivan Mršić (1934.), Šime Serdarević (1912.), Ika Serdarević (1926.), Ivan Adžić (1959.), Marko Genda (1944.), Anka Pilipović (1936.) i Marko Šarić (1937.).