Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Osnovnoškolci na Lidranu zadali muke povjerenstvima

19.02.2012. 23:00
Osnovnoškolci na Lidranu zadali muke povjerenstvima


O izboru najboljih brinula su se posebna povjerenstva sastavljena od stručnjaka koji su imali težak zadatak izabrati između svih odličnih radova i interpretacija. Također u svakoj sekciji predloženi su i učenici za županijsku nagradu, koji će na kraju školske godine biti nagrađeni izletom.


Proglašeni su najbolji učenici osnovnih škola Zadarske županije u literarnom, dramsko-scenskom (grupno i pojedinačno) stvaralaštvu te novinarskom i radijskom izričaju na “Lidranu 2012.” održanom u Kazalištu lutaka Zadar te Domu hrvatske mladeži. Domaćin ovogodišnjeg županijskog Lidrana bila je Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje, a svojim radovima predstavili su se učenici 26 škola Zadarske županije. Najbolji izabrani radovi okušat će sreću na državnoj smotri koja se održava od 15. do 19. travnja u Šibeniku.
Prije same smotre učenicima je sreću zaželio i župan Zadarske županije Stipe Zrilić.
– Nastojte i dalje njegovati talente koje imate, iskoristite ih da biste jednog dana bili kompletne ličnosti i kako biste od tih znanja koje imate na kraju krajeva mogli i živjeti, rekao je okupljenim učenicima Zrilić i poželio im uspjeh na natjecanju, županijskom, ali i kasnije državnom.
Uime domaćina Lidrano 2012. otvorio je ravnatelj Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje Marko Marin:
– Izvannastavne aktivnosti poseban su dio rada u školama, koji predstavljaju istovremeno i veliko zadovoljstvo, ali i naporan rad. Nije lako potaknuti učenike da u školi ostanu duže od redovne nastave. Stoga, poštovani mentori, zahvaljujemo vam se na velikom entuzijazmu i nadam se da on neće ugasiti i da ćete i dalje širiti hrvatsku kulturu i hrvatsku baštinu, poručio je Marin. Posebne pozdrave Marin je uputio županu Zriliću, pročelniku društvenih djelatnosti Zadarske županije Ivanu Šimuniću, zamjenici pročelnika za školstvo Grada Zadra prof. Dorotei Kamber-Kontić, predstavnici državnog povjerenstva Snježani Samac, voditelju ureda Državne uprave Miljenku Marinoviću, te ravnateljici KLZ Zadar Iris Pavić Tumpa.
O izboru najboljih brinula su se posebna povjerenstva sastavljena od stručnjaka koji su imali težak zadatak izabrati između svih odličnih radova i interpretacija. Također u svakoj sekciji predloženi su i učenici za županijsku nagradu, koji će na kraju školske godine biti nagrađeni izletom.
Na državnu smotru idu…
U sekciji literarnog stvaralaštva predstavljeno je 26 radova, a Županijsko prosudbeno povjerenstvo u sastavu Robert Bacalja, Senka Paleka – Martinović te Branko Ljubičić za državnu smotru predložilo je radove Lucije Veršić “Jezik roda moga” iz OŠ Jurja Barakovića iz Ražanca, Matee Španić “Škrip-kameno srce Brača” iz OŠ Šime Budinića iz Zadra, Ivane Kandić “Vrijeme” iz OŠ Stjepana Radića iz Bibinja, Vice Pantalona “Moj komp i ja” iz OŠ Stanovi te Marije Miljanić “Ni snig za svakog” iz OŠ Šimuna Kožičića Benje koja je ujedno dobitnica županijske nagrade. Iako vjerojatno neće moći na državnu smotru posebna nagrada dodijeljena je učenici 2. razreda OŠ “Sveti Filip i Jakov” Sari Baričić za rad “Sunce”.
Ivica Neveščanin, Ante Kolanović te Romana Galović imali su težak zadatak izabrati radove novinarskog izričaja koji će se ove godine predstaviti na državnoj smotri. U kategoriji samostalnog novinarskog rada na državnu smotru idu radovi Tonke Hrboke “S kozama u Europsku uniju”, koji je dobio i županijsku nagradu, Klare Gaute “Legende iz Liliputa” iz OŠ Šime Budinića, “Loodache/loodani Sawrsheni” Tea Faina iz OŠ Šimuna Kožičića Benje i “Od Bibinja do Dresdena zbog ljubavi prema znanosti” Matee Delija iz OŠ Stjepana Radića iz Bibinja.
U kategoriji školskih listova na smotru će školski listovi “Čehuljica” i učenice Zara Škibola i Matea Španić iz OŠ Šime Budinića te učenice Karla Čiklić i Margareta Beltran-Miranda iz OŠ Šimuna Kožičića Benje s listom “Dite zadarsko”. Na smotri će se okušati i učenici POŠ “Nova” Tea Toman i Blanka Perković s internetskim časopisom, odnosno digitalnim školskim listom “Jezgra” i učenice OŠ “Stanovi” Marija Strgačić i Petra Vidaić s internetskim časopisom “Koraci”. Županijsku nagradu dobili su “Dite zadarsko” i “Koraci”.
U sekciji videostvaralaštva najbolje radove birali su Vladimir Šetka i Marina Mihovilović-Pajkin. U kategoriji televizijskih emisija odabrani su radovi “Tajna života” eksperimentalni film Andree Galić i Nikoline Marasović iz OŠ “Starigrad” te “Manastir Krupa”, televizijska reportaža Saše Kalinića i Une Rastović iz OŠ Nikole Tesle Gračac (županijska nagrada). U kategoriji radijskih emisija na državnu smotru idu radovi “Što to kraljuje na mojoj glavi?” Marije Kalcine i Zrinke Jurjević iz OŠ “Benkovac” (županijska nagrada) te “Tragom prošlosti” Veronike Bubnjar i Josipe Ražov iz OŠ Vladimira Nazora Škabrnja.
Prije proglašenja radova koji idu na državnu smotru u sekciji dramskog stvaralaštva, pojedinačno i grupno, održan je okrugli stol koji je vodila Snježana Samac, predstavnica državnog povjerenstva na kojem je za svaki rad predstavljen na Lidranu u ovoj sekciji dano i obrazloženje o samoj izvedbi. Na koncu su iz svake sekcije odabrana po tri rada.
Anđela Ćurković-Petković, Mirko Šatalić i Vinko Radovčić birali su radove iz kategorije pojedinačnih nastupa, a dalje idu Iva Lukić iz OŠ Šimuna Kožičića Benje s monologom “Priča za roditelje” Siniše Glavaševića, Marko Šišić iz OŠ Nikole Tesle iz Gračaca s radom “Darko zaboravko” te Andrej Zec iz iste škole s kazivanjem poezije “Kao samoga sebe” za što je dobio i županijsku nagradu.
U kategoriji skupnih dramskih nastupa nastupe su ocjenjivali Dragan Veselić, Gabrijela Meštrović-Maštruko i Žana Bumber, a na državnu smotru idu učenici OŠ “Petar Lorini” iz Sali s predstavom “Stari zanati” (županijska nagrada), učenici POŠ “Nova” s predstavom “Bum” i učenici OŠ “Smiljevac” s predstavom “Muke zbog jabuke”.