Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda

19.02.2012. 23:00
Rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda


Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj su u siječnju bile više za 1 posto u usporedbi s prosincem, a u odnosu na siječanj 2011., više su za 5,5 posto, objavio je Državni zavod za statistiku
Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj su u siječnju bile više za 1 posto u usporedbi s prosincem, a u odnosu na siječanj 2011., više su za 5,5 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.
Proizvođačke cijene bez energije u siječnju su u usporedbi s prosincem bile više za 0,4 posto, a u usporedbi sa siječnjem 2011. porasle su za 5,9 posto.
Na domaćem tržištu te cijene su u siječnju na mjesečnoj razini porasle za 0,9 posto, a na godišnjoj razini više su za 5,9 posto. Bez energije, u siječnju su u usporedbi s prosincem bile više za 0,5 posto, a u usporedbi sa siječnjem 2010. više su za 3 posto.
Na nedomaćem (stranom) tržištu, proizvođačke cijene u siječnju su u odnosu na prosinac bile više za 1 posto, a u odnosu na siječanj 2011. više su za 4,4 posto. Bez energije, cijene su u usporedbi s prosincem više za 0,3 posto, a u usporedbi sa siječnjem 2011. više su za 2,2 posto.
Prema glavnim industrijskim grupacijama, u siječnju ove u usporedbi s prvim mjesecom prošle godine proizvođačke cijene u energiji porasle su za 14,3 posto, u netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 4,1 posto, u trajnim proizvodima za široku potrošnju za 3,1 posto, intermedijarnim proizvodima za 2,5 posto, dok su u kapitalnim proizvodima pale za 0,4 posto.
U usporedbi s prosincem, 2011. proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u energiji porasle su za 2,7 posto, u netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,8 posto, kapitalnim proizvodima za 0,2 posto, intermedijarnim proizvodima za 0,1 posto, dok su u trajnim proizvodima za široku potrošnju ostale stabilne.
Prema industrijskim područjima, proizvođačke cijene u prvom ovogodišnjem mjesecu u usporedbi s prosincem, u rudarstvu i vađenju porasle su za 2,5 posto, prerađivačkoj industriji za 1 posto, opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,5 posto, dok su u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša ostale stabilne.
Na godišnjoj razini, proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju porasle su za 23,6 posto, opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 8,7 posto, prerađivačkoj industriji za 5,1 posto i opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,9 posto.