17 °C
Online izdanje
Utorak, 27.lipnja 2017.
Vi ste ovdje:  Home » Događaji
RSS feed
Današnji broj
Događaji
Povratak
Vrančić popustio pod pritiskom složnih ugostitelja
Piše: Damir Maričić
Umjesto astronomskog povećanja, od 26. siječnja, s ugostiteljima je postignut dogovor o razumnom povećanju, uvođenju reda, ažurnosti i odgovornosti - Nakon ovog "boja" s obrtnicima se više neće moći postupati kao s amorfnom, neorganiziranom masom
Foto: Filip BRALA
Postignut dogovor oko "štekata"

Zadarski će ugostitelji u najuobičajenijem terminu zakupa javnih površina za štekate plaćati 68 kuna po metru površine mjesečno. Odnosi se to na zakup u trajanju sedam mjeseci što bi uključivalo razdoblje pred i posezone, sezone, odnosno, vrijeme od početka travnja do konca listopada.

Bura nesuglasica između Grada Zadra i obrtnika, izazvana nedavnim drastičnim povećanjem cijena naknada za korištenje javnih površina kao i štandova, se stišava jer kompromis oko većine "tarifa" je postignut. Ovaj s ugostiteljima oko naknade za korištenje javnih površina u petak na isteku radnog dana i tjedna. Naime, tada je šesteročlano izaslanstvo ugostitelja, koji su činili Božo Vedrić, Miško Knežević, Robert Kovačević, Karlo Mihić, Anamarija Portada i Dario Longin u susretu s gradonačelnikom dr. Zvonimirom Vrančićem i pročelnikom za gospodarenje gradskom imovinom Rajkom Jurinom dovelo do kraja kompromisni dogovor koji je prethodna dva mjeseca izostao.

Poskupljenje i red u granicama prihvatljivog

Ugostitelji su prihvatili povećanje, više reda i pravilnosti, a Grad je prihvatio da povećanje ne smije biti predrastično, a da se red i pravilnost prilagodi karakteru posla.

Prethodno donijeta odluka o cijeni zakupa s rastom od 40 do 117 posto, ovisno o tumačenju, vremenima zakupa i zonama svedena je na rast od 15 do 20 posto. Prihvaćeno je, također da se zakup ne obavlja mjesečnim rješenjima već ugovorima s propisanim rokovima, za sedam mjeseci najčešće, iako postoje i tarife za godišnji zakup kao i kraći - sezonsko razdoblje. Kako nam prenosi Božo Vedrić prihvaćeno je i to da se po potpisu ne mora plaćati 50 posto unaprijed, već 30 poto iznosa:

- Ugostiteljima je priprema i ulazak u sezonu, kada treba obavljati masovnu nabavu i ulagati ogroman novac koji će se tek potom vraćati, najteže razdoblje.

Konačno, i pošteni ugostitelji slažu se da su u rukama grada "škare i konac" kojima će odmah eliminirati iz utakmice onoga tko ne plaća, a i takvih je mnogo. Uglavnom, umjesto 60 kuna po metru za ljetne mjesece i 40-ak za one izvansezonske, ugostitelji će sada kada su u sedam mjeseci zakupa plaćati 68 kuna po metru, što je daleko manje od prvotnih prijedloga.

--više pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista

Trenutno nema komentara

Komentiranje više nije dostupno
Copyright © 2008. Zadarski list Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Marketing
Powered by Sitestudio.hr