Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Čuda ljudskih ruku

Autor: Vinko Klarić

19.02.2013. 23:00
Čuda ljudskih ruku

Foto: Vedran SITNICA



Za većinu istraženih gromila se zna da su nastale nasipanjem kamenja ili zemlje nad ukopanim grobovima


Dalmacija posjeduje izuzetno poseban i rijedak povijesno-arheološki fenomen  u svijetu napravljen ljudskom rukom u davnoj prošlosti. Riječ je o obrednim gromilama koje stoje na vrhovima brda. Te prapovijesne  gromile su raznih i zanimljivih oblika, ogromnih proporcija, a neke su najveće u  Hrvatskoj. Teško ih je primijetiti jer su teško uočljive  zbog visine brda i raslinja.  Izgledaju kao da su srasle s  brdom, ali neke poput velike  kružne gromile iznad Raštevića su jako uočljive. Njihova  veličina i zanimljivost je najuočljivija s visine. Ako to ne  možemo zrakoplovom, Google Earth je najbolji alat s  kojim možemo vidjeti ta  čuda ljudske ruke iznad svojih mjesta. 
Grobni humci
Gromila ovakve vrste ima  puno u Dalmaciji, ali su  većinom manje. To su obično  grobni humci od gromile (kamenja) i grobne gomile od  zemlje, ali ovakve najveće  kružne na vrhu brda najviše  ima u Zadarskoj županiji, tj.  u Ravnim kotarima, gdje ih  ima čak devet i sve su  kružnog oblika. Najviše ih  ima na stankovačkom području. Terenskim istraživanjem je potvrđeno da su dvije  iznad Budaka – jedna je razrušena gradnjom turske kule, jedna iznad Stankovaca,  jedna pored Starog Velima,  pa treća najveća u Dalmaciji  iznad zaseoka Muići i jedna  iznad susjednog sela Dazline. Ostale tri su na benkovačkom području, jedna kraj  Nadina, druga po redu i veličini je iznad Raštevića kojoj  pi iznosi čak 500 metara.  Najveća i najljepša u Hrvatskoj je u Ceranjama Donjim  kraj Pristega koja začuđuje  svojim svemirskim oblikom.  Zanimljivo da su sve gromile  pored starih naselja čiji kontinuitet življenja ide daleko u  prošlost čak više od nekoliko  tisuća godina što dokazuju i  ove gromile, ali taj kontinuitet naseljenja je uvijek bio  brojčano relativno isti, jer su  ovo plodna područja, ali bez  rijeke i narod se odavde uvijek raseljavao, doseljavao i  kad bi se puno napučio opet  bi se raseljavao.
Gromile iz vremena Liburna
Ove gromile vjerojatno  potječu iz vremena Liburna,  odnosno iz drugog i prvog  tisućljeća prije nove ere. Za  većinu istraženih gromila se  zna da su nastale nasipanjem  kamenja ili zemlje nad ukopanim grobovima, međutim  ove gromile u Ravnim kotarima vjerojatno su služile  drugoj svrsi, jer zašto je napravljena na brdu i u takvom  ogromnom obliku? Kozmološki, jer se kod polukružnih  (polumjesečastih) i kružnih  gomila, radi o dihotomiji  Sunca (krug) i Mjeseca (polukrug). Tu se liburnska bratstva uvijek okupljala u polukrugu zbog toga što je to  oblik pričešća vidljivog i nevidljivog, fizički prisutnih i  preminulih članova zajednice. Ali naši su preci, vjerojatno, dobro poznavali sveta  mjesta, odnosno moćna  energetska mjesta u prirodi i  na vrhovima pojedinih brda,  tako da ovakva zdanja nisu  slučajno napravljena na tim  mjestima, tako da gromile  služe kao pojačala tih energija na tim mjestima, slično  kao piramide. Služe, također  za duhovne inicijacije, za dobivanje novih ideja i za novi  smjer u životu. I što je zanimljivo sve ove gromile nose nazive Humak, (H)Umac,  (H)Umina i Gradina, po čitavoj Dalmaciji su prisutni isti  nazivi za ta sveta mjesta. Ove  gromile su njihovi znakovi i  poruke nama koje nas mogu  poučiti gdje su mjesta moći u  prirodi.
Zmajeva linija
Zanimljivo je da su sve  gromile povezane u liniji koju se naziva Zmajeva linija,  to je sustav energetskih meridijana i točaka koja su su  označena megalitskim spomenicima, takvo slično je otkrio nedavno u Istri slovenski geomant Marko Pogačnik, i sad mi otkrivamo  ovdje u Dalmaciji.
Povezao sam ravnu liniju  Nadin kiklopske zidine – Nadin kružna gromila – Raštević  kružna gromila – Budak  kružne gromile – Stankovci  kružna gromila – Stari Velim  kružna gromila – Šibenik gromila polumjeseca i onda se tu  lomi i počinje nova ova sa  šibenskom gromilom polumjeseca i nastavlja se prema  Vrpolju i novom gromilom  polumjeseca koja je identična po položaju i obliku  kao ova u Šibeniku, i nastavlja se preko brda iznad  Vrpolja sa starim svetištem  gdje je sada crkvica i na njoj  prastara ploča s uklesanim  simbolima, ide do Prapatnice  i velike kružne gromile i do  Dioklecijanove palače, tj.  prastarog svetišta i Jupiterova hrama, i na kraju do  crkvice sv. Maksima kraj Dugog Rata, koja je sagrađena  na ostacima megalita. Nema  ništa gromila izvan ove linije  ovakve vrste osim u Ceranjama Donjim koja i jest sama za sebe posebna.
 Druga zmajeva linija ide  od kiklopskih zidina u Nadinu – kiklopske zidine i antičko naselje Asseria – Ostrovica Mačkov kamen, gdje  se linija lomi i ide ravno prema kiklopskim zidinama i  antičkom naselju Varvaria –  Nevest i Cera kružna gromila, srce Dalmatinske zagore gdje su stara ilirska naselja sa starim gradinama i  stećcima – kiklopske zidina  prastarog hrama i antičkog  naselja Salona – tri polukružne gromile Perunsko iznad Podstrana i na kraju opet  do Dugog Rata i crkvice sv.  Maksima s megalitima.
Treća Zmajeva linija koja  spaja trokut ide od Ostrovice  Mačkovog kamena – Stari Velim kružna gromila – zaseok  Muići kružna gromila – Dazlina kružna gromila – i vrh  tog trokuta je otok Žirje s  ostacima megalitskih blokova kraj stare gradine i samostana, i linija radeći trokut ide nazad u smjeru prema Vrpolju i na kraju do  Nevest i Cere kružne gromile.