Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Nastanak europskih zajednica i stav Jugoslavije prema njima

Autor:

19.03.2009. 23:00
Nastanak europskih zajednica i stav Jugoslavije prema njima

Foto: Adam VIDAS



U Rektoratu Sveučilišta u Zadru  održana je javna obrana magistarskog rada Zvonimira Vidušina. Rad pod naslovom “Nastanak europskih zajednica i stav Jugoslavije prema njima od 1951. do 1957. godine” Vidušin je branio pred Stručnim povjerenstvom u sastavu: prof. dr. sc. Mithad Kozličić, prof. dr. sc. Tvrtko Jakovina i dr. sc. Stijepo Obad, red. prof. u miru.
Zvonimir Vidušin diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zadru Povijest i Engleski jezik i književnost, te je potom položio državni stručni ispit. Uisao je poslijediplomski studij “Europski studiji, jezici i dodiri” akademske 2004./2005., 2006. mu je odobrena tema rada, a nakon što je 9. ožujka Vijeće poslijediplomskih studija prihvatilo odluku o prihvaćanju ocjene Stručnog povjerenstva, obrana je zakazana za jučer.
Tvrtko Jakovina kazao je kako je tema koju je Vidušin izabrao tema kojom se i sam djelomično bavi.
– Ja inače zagovaram široke teme, a s ovim radom bačeno je novo svjetlo na temu koja je nedovoljno poznata, kazao je Jakovina istaknuvši kako je ovaj rad mnogostruki doprinos znanosti.
– Kad mi je u ruke došao ovaj magisterij prijatno me iznenadio, kazao je Kozličić nastavivši:
– Danas imamo na dnevnom redu magisterij koji je izrijekom tema koja pokazuje veze ovoga prostora s Europskom unijom, istaknuo je Kozličić. Dodao je kako je učinak ostvaren.
– Po mojem sudu radnja je vrjednija od jednog magisterija, a kolegi bih preporučio da nastavi s prijavom disertacije, istaknuo je Kozličić zaključivši kako Vidušin jako dobro poznaje metodologiju znanstvenog rada.
– Na temelju tiskanih izvora i elektroničkih izdanja autor motri odnose Zapada i Istoka, napose Zapada i Jugoslavije, kazao je Obad. Istaknuo je kako je Vidušin primijenio suvremenu metodologiju znanstvenog istraživanja, te je riječ o originalnom radu.
Sam autor je kazao kako je pri odabiru teme htio nastaviti u smjeru koji je dosta aktualan.