Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Srdela na dvadeset načina

Autor:

19.03.2009. 23:00
Srdela na dvadeset načina

Foto: Adam VIDAS



“Srdela na dvadeset načina” može se nazvati jučerašnja radionica učenika Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole u Zadru na kojoj su budući kuhari pod kulinarskom palicom iskusnog profesora kuharstva Petra Pere na dvadesetak različitih načina spremili srdelu. Radionica je održana u Arsenalu u sklopu drugog dana “Dana gastronomije” posvećenom kraljici mora.
– Nekad se o srdeli, toj plavoj ribi ružno govorilo i bila je zadnja stvar na jelovniku. U zadnje vrijeme je ponovno postala popularna najviše zbog blagonaklonih učinaka na ljudsko zdravlje. Danas će vam svaki liječnik preporučiti srdelu za bolesti srca i krvožilnog sustava, kaže profesor Pera koji najviše voli pečene srdele i to one ulovljene krajem travnja i početkom svibnja kada ih je osamnaest u kilu.
Srdelu je spremalo šest učenika trećeg, završnog razreda kuhara koji su spremni za nadolazeću turističku sezonu. Svoje znanje su dokazali i u Arsenalu spremajući pečenu srdelu, jesensku marinadu, složenac sa srdelama, srdelu “Bella Napoli”, pohane srdele, punjene srdele, srdele s ružmarinom, srdele s manistrom, srdele na ražnjiću, dalmatinsku marinadu, marinadu na grčku, srdele sa senfom, srdele s majčinom dušicom, punjene srdele, srdele na brujet, s srdele s narančom, srdele s limunom, srdele u pećnici, frigane srdele s kaparima.
U sklopu Dana srdela održano je i degustiranje maslinovog ulja u organizaciji Udruge senzorskih analitičara Olea.