Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadar je ušao u milijune svjetskih domova

Autor:

19.03.2009. 23:00
Zadar je ušao u milijune svjetskih domova


Nema društvene djelatnosti na koju mediji nemaju utjecaja. Mediji su važni za turizam, ali ne samo oni u smislu novinarstva, već i novih tehnologija, istaknuo je Stazić
U povodu obilježavanja 110. obljetnice prvog planinarskog društva na Sveučilištu u Zadru se ovog vikenda održava međunarodni znanstveni skup pod nazivom “Mediji i turizam”. U ime organizatora, Odjela za informatologiju i komunikologiju Sveučilišta u Zadru i Turističke zajednice grada Zadra, uvodnu riječ kazao je pročelnik Odjela za informatologiju i komunikologiju zadarskog Sveučilišta, prof. dr. sc. Josip Vidaković istaknuvši kako “živimo i nalazimo se u medijskom društvu, a od turizma cijeli svijet očekuje da bude poticaj”.
Pozdravnu riječ uputio je prof.dr.sc. Igor Tičar, dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informatike Sveučilišta u Mariboru kazavši kako je sadržaj ovog skupa izuzetno važan za društvo, napose u Hrvatskoj.
– Osobito je izniman utjecaj društva na turizam i obrnuto. Turizam podiže našu kulturnu odgovornost. Uspjeli ste spojiti znanost i društvenu djelatnost, kazao je Tičar.
Rektor Sveučilišta u Zadru prof.dr.sc. Ante Uglešić napomenuo je kako Sveučilište u Zadru sljedeći tjedan obilježava Dies academicus, Dan Sveučilišta te ga stoga posebno veseli što ovaj skup prethodi tome.
– Uvjeren sam da će svi izlagači sa svojim izlaganjima i prezentacijama prezentirati zanimljive spoznaje i iskustva, kazao je rektor Uglešić.
Turizam ne može bez medija
Dogradonačelnik Grada Zadra dr. Dražen Grgurović pozdravio je sudionike skupa u ime gradonačelnika Živka Kolege i Poglavarstva Grada Zadra istaknuvši veličinu ovog skupa.
– Mediji su ono bez čega turizam ne može. Stoga ovaj skup i mi kao grad Zadar priznajemo važnost medija i turizma. Turizam je važan za uzlet ovog grada, ušli smo u konkurentsku bitku, kazao je dogradonačelnik Grgurović istaknuvši kako je Zadar kroz brojne časopise ušao u milijune domova diljem svijeta.
Sudionicima skupa se obratio i dožupan Zadarske županije Đani Bunja istaknuvši kako je turizam strateški važan gospodarski sektor za Republiku Hrvatsku.
Nenad Stazić, predsjednik Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora istaknuo je kako se na skupu obrađuju brojne, zanimljive i važne teme.
– Nema društvene djelatnosti na koju mediji nemaju utjecaja. Mediji su važni za turizam, ali ne samo oni u smislu novinarstva, već i novih tehnologija, a o čemu će biti riječi na skupu, istaknuo je Stazić.
Bašić: Važna je izvornost
Plenarno predavanje pod nazivom “Arhitektura i turistički identitet” održao je arhitekt Nikola Bašić. On je istaknuo kako je turizam fenomen koji nastaje i događa se u prostoru. Kroz pet pitanja i odgovora prikazao je upotrebu arhitekture u turizmu, napose progovarajući o važnosti izvornog u turizmu, u čemu Hrvatska po njegovom mišljenju, ima itekako prostora.
Skup se održava na dvije lokacije, u Zadru i Ninu, a teme sesija su raznolike, od novih tehnologija i post-turizma preko uloga odnosa s javnošću i aspekata medijske promidžbe u razvoju turizma do jezičnih, povijesnih i obrazovnih aspekata razvoja turizma ili, pak, koncepta globalizacije i odgovornosti medija u promociji turizma.
Sudionici skupa prvog dana zajednički su posjetili izložbu “Zlato i srebro Zadra” u crkvi Sv. Marije te Znanstvenu knjižnicu u kojoj je otvorena izložba “Zadar u starim putopisima – fond znanstvene knjižnice”.
Danas, drugog dana skupa, sesije će se održati u Ninu, a za sudionike će biti organizirano razgledavanje grada uz stručno vodstvo.
Sutra, posljednji dan skupa za sudionike konferencije u organizaciji Turističke zajednice Grada Zadra, Zadarske županije i Turističke zajednice općine Starigrad bit će organiziran izlet u Nacionalni park Paklenica u povodu 110. obljetnice osnivanja planinarskog i turističkog društva “Liburnija” koje je, kao prva planinarska i turistička organizacija u Dalmaciji, osnovano 1899. godine u Zadru.