Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Gradski sat požurio dvadeset minuta

Autor: Valentina Mlađen

19.03.2010. 23:00
Gradski sat požurio dvadeset minuta

Foto: Filip BRALA



Zadarski list nedavno je objavio članak o Zoranu Miočevu, čovjeku koji, kao i njegov otac prije njega, već godinama održava gradski sat. Nakon što je članak izišao gradonačelnik Zvonimir Vrančić usprotivio se sklapanju ugovora o djelu sa Zoranom Miočevim za obavljanje usluga navijanja gradskog sata, smatrajući kako taj posao može bez naknade obavljati i netko od zaposlenika gradskih poduzeća ili gradske uprave. No jučer su kazaljke na gradskom satu prikazivale 20 minuta unaprijed što je dezorijentiralo mnoge građane koji su zbunjeno pogledavali na toranj Gradske straže. Kako bismo saznali o čemu se radi kontaktirali smo gradonačelnika Zvonimira Vrančića.
– Ne znam što se sa satom dogodilo i zašto ide unaprijed. Odlučili smo riješiti problem ugradnjom električnog automata, a do tada je produžen ugovor s istim čovjekom koji je i do sada održavao sat, komentirao je gradonačelnik upućujući nas za daljnje informacije na Juru Zekanovića, pročelnika Upravnog odjela za komunalne djelatnosti.
I do sada su se kazaljke na satu znale poremetiti za pet do deset minuta, s obzirom na starost sata, ali nikada ovako puno. Poremećaj u radu sata osobito je neobičan s obzirom da sat i dalje ima istog servisera.
– Sat je jutros navijen i tad je primjećen pomak od pet minuta unaprijed, serviseri koji na njemu rade već godinama pokušali su to regulirati no sat je ipak požurio eto na dvadeset minuta. Još će se večeras i sutra ujutro pokušati sat namjestiti na točno vrijeme, ali treba uzeti u obzir da se radi o starom i kompliciranom mehanizmu. Do sada je sat znao otkazivati u ljetnim mjesecima, a ovo je prvi put da nam se to dogodilo u zimskom periodu. Uz sve povjerenje koje imamo u obitelj Miočev koja je uvijek savjesno održavala sat uprava traži neka modernija i nova rješenja kako se kvarovi ne bi pojavljivali, rekao je jučer o kvaru Zekanović. Ponude za postavljanje elektronskog mehanizma su pristigle u Gradsku upravu no ugovor još nije potpisan.
Ipak ovim rješenjem sat bi trebalo održavati puno rjeđe i kvarovi bi bili smanjeni na minimum. Kako god bilo kašnjenja sata, ali i tradicija navijanja uskoro će biti prekinuta ugradnjom električnog mehanizma.
I dok će jedni pogledavati na sat i biti zadovoljni da pokazuje točno vrijeme drugi bi u njega ipak mogli zagledati s nostalgijom na vrijeme kad nije sve bilo pregaženo vremenom modernizacije.