Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Sikirić: Tek treba vidjeti što će donijeti promjene u hrvatskoj odbojci

19.03.2011. 23:00
Sikirić: Tek treba vidjeti što će donijeti promjene u hrvatskoj odbojci


Ako će sve što se događa posljednjih tjedana i mjeseci značiti pomak na bolje svi ćemo biti sretni. Ako ne, nećemo biti previše razočarani, jer nakon svega što je iza nas, ništa nas više ne može iznenaditi – kaže Sikirić


Bibinjska odbojkaška ptica lutalica skrasila se ove sezone u Unterhachingu, minheškom predgrađu. Roko Sikirić u odbojkaškoj je karijeri osim u Bibinjama, igrao u zagrebačkoj Mladosti, zatim u Austriji, potom u Francuskoj, Italiji, Turskoj, lani u Dubaiju i evo ga sada u Njemačkoj. Generali Unterhaching je nakon preksinoćnje domaće pobjede u 21. kolu protiv Netzhoppersa (3:1) s Berlinom na diobi drugog i trećeg mjesta njemačkog prvenstva. Obje momčadi (19 pobjeda, dva poraza) imaju dva boda zaostatka za vodećim Friedrichshafenom. Nedavno je Sikirićeva momčad osvojila njemački kup i tako prekinula niz od čak osam titula koje je u ovom natjecanju osvajao Friedrichshafen.
– To je stvarno bila velika pobjeda. Vodili smo 2:0, Friedrichshafen se vratio na 2:2 i bolje počeo peti set. No, mi smo nekako našli snage vratiti se u utakmicu i osvojiti Kup. Tako smo barem malo prekinuli njihovu dominaciju – kaže Sikirić.
No, pravi cilj Unterhachinga ove sezone je titula njemačkog prvaka. Broj jedan prije doigravanja (osam momčadi) je vjerojatno izgubljen, ali će zato borba za najbolju momčad u Njemačkoj biti sasvim otvorena.
Propustili Poljake
– Izgubili smo prošli vikend od Friedrichshafena, ali ta utakmica i nije bila toliko bitna. Prave stvari očekuju nas kada počne doigravanje. Osim toga, tu je vrlo kvalitetna momčad Berlina i između ova tri sastava treba tražiti novog prvaka. Friedrichshafen je posljednjih deset godina stalno prvak Njemačke i očekujem da će se taj niz konačno prekinuti.
Unterhaching je uspješno nastupao i u Ligi prvaka. Nakon što je prošla skupinu sa Kazanom (izbacili Cannes i Sofiju) Sikirićeva je momčad u nokaut fazi poražena od poljskog Jastrzebskija. U prvoj utakmici bilo je 3:1 za Nijemce, u drugoj 3:1 za Poljake pa se igrao tzv. zlatni set. Poljaci su ga osvojili s 15:9 i sada ih očekuje nastup na završnom turniru četiri najbolje momčadi u Bolzanu (Italija).
– Imali smo lijepu priliku protiv Poljaka, posebno nakon što smo u prvoj utakmici pobijedili 3:1. Nažalost, u zlatnom setu smo izgubili. Šteta, uz malo više sreće mogli smo biti za završnom turniru.
S obzirom na sve destinacije na kojima je igrao Sikirić je stekao dobar uvid u kvalitetu brojnih europskih liga. Gdje je u svemu tome Njemačka?
– Njemačka liga je među pet najboljih u Europi. Kvaliteta je otprilike na razni Francuske. Od ostalih liga u Europi danas najkvalitetnije su ruska, turska i talijanska. Očekujem da će kvaliteta njemačke lige sve više rasti jer njihovi klubovi imaju stabilne financije. U većini kvalitetnih europskih liga igrači imaju problema s naplatom svojih ugovora, a u Njemačkoj to nije slučaj. Kvalitetni igrači to prepoznaju i zato ih je sve više u njemačkim klubovima.
Desetljeće promjena
Posljednje četiri godine Sikirića nema u hrvatskoj reprezentaciji. Nema zapravo gotovo svih igrača iz nekadašnje generacije koju je uspješno vodio Rade Malević i koja je posljednji nastup na velikim natjecanjima imala 2007. na Europskom prvenstvu u Rusiji. Malević je nedavno vraćen na mjesto izbornika, a formirana je i nova krovna obojkaška organizacija u Hrvatskoj. Umjesto Hrvatskog odbojkaškog saveza sada je aktualna Hrvatska odbojkaška udruga.
– Već deset godina u hrvatskoj se odbojci događaju razne promjene. Je li ovo samo jedna od njih, ne znam. Volio bih da nije i da će stvari konačno krenuti na bolje, iako sam po tom pitanju dosta oprezan. Mnogo puta su nas iznevjerili tako da treba pričekati neko vrijeme i vidjeti što će donijeti ove najnovije promjene. Ako će sve što se događa posljednjih tjedana i mjeseci značiti pomak na bolje svi ćemo biti sretni. Ako ne, nećemo biti previše razočarani, jer nakon svega što je iza nas ništa nas više ne može iznenaditi, pa ni razočarati.
Svojevremeno je Sikirić izjavio da nije zadovoljan Malevićem odnosom prema njemu na EP-u u Rusiji. Dio medija je prenio i navodnu Sikirićevu izjavu da više neće igrati za Hrvatsku, što je Roko brzo demantirao.
– Nikad nisam rekao da neće igrati za Hrvatsku jer je to za mene uvijek bila iznimna čast. Međutim, neke stvari se moraju posložiti da bih se vratio u reprezentaciju. Naravno, ako im uopće budem potreban. Za sada sve što znam je ono što je objavljeno u medijima. Nitko sa mnom po pitanju reprezentacije nije razgovarao.


 DIJAGONALA I PRIMAČ




Sikirić u Njemačkoj ima ulogu sličnu onoj koju je nekad imao u hrvatskoj reprezentaciji. To znači da nije uvijek u početnoj postavi, a u igru najčešće ulazi zatvoriti pozicije koje se pokažu problematičnima.
– Mogu igrati primača, ali i na dijagonali. To je prednost koji nastojim što bolje iskoristi.
U posljednjih nekoliko utakmica Roka muči Ahilova tetiva, pa se dogodilo da ga nije bilo u momčadi ili ako jest da nije ulazio u igru.


 DALEKO JE LONDON


Povratkom Malevića na klupu reprezentacije porasli su i apetiti javnosti koji idu sve do Olimpijskih igara 2012. u Londonu.
– Dobro je biti optimist, ali kada je riječ o Olimpijskim igrama to je natjecanje do kojeg je iznimno teško doći. Samo u Europi ima niz odličnih reprezentacija koje također računaju na London. Zato ne znam koliko je to s Londonom realno, premda nije ni nemoguće. Ako sve bude kako treba…