Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Glasovac: Očekujemo da će na vijeću biti raspisan referendum!

19.03.2012. 23:00
Glasovac: Očekujemo da će na vijeću biti raspisan referendum!


Građani bi u sljedećih 20 do 40 dana mogli imati priliku izaći na referendum i izjasniti se jesu li za plaćanje prireza porezu na dohodak od 12 posto, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije u prostorijama zadarskog SDP-a. Naime, 12 gradskih vijećnika iz SDP-a, HNS-a, HSLS-a i DSU-a podnijet će prijedlog Gradskom vijeću Grada Zadra da donesu Odluku o raspisivanju referenduma, a kako je rečeno na konferenciji – prema Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi, glasovi trećine vijećnika su dovoljni kako bi referendum morao biti raspisan.
– Zakon nalaže da se referendum raspiše, bez obzira na rezultate glasovanja, jer postoje preduvjeti. Treba se utvrditi datum, a to ne smije biti prije 20 i poslije 40 dana. Trošak referenduma još ne znamo, ali bit će manje nego što građani plaćaju i plaćat će lošem vođenju politike u ovom gradu, kazala je Glasovac.
Glasovac je istaknula kako su inicijativu pokrenuli vijećnici SDP-a koji su tražili podršku vijećnika u Gradskom vijeću koji smatraju da odluka o prirezu nije dobra za građane.
– S obzirom da smo prikupili više od trećine potpisa nema više prepreke da ova inicijativa postane i službeni zahtjev za raspisivanje referenduma, a u protokol smo uputili i prijedlog te očekujemo da će na vijeću biti raspisan referendum o uvođenju lokalnog prireza od 12 posto, kazala je Sabina Glasovac, potpredsjednica gradske organizacije SDP-a ističući kako je za građane prirez štetan te će se negativno odraziti na njihov standard.
– Imali smo priliku vidjeti kako se godinama novac građana ulaže u krive prioritete, promašene i preskupe projekte, a sredstva su se nenamjenski trošila i ponašalo se rastrošno, a opraštali su se, popuštali i otpisivali dugovi pojedincima. Sada su svi ti loši potezi došli na naplatu, a Vlast je ponovno odlučila posegnuti u džepove građana i preko njihovih leđa pokušava spasiti ono što se godinama uništavalo, kazala je Glasovac dodajući kako 20 milijuna neće biti dovoljno za stabilizaciju gradskih financija, jer je grad dužan 88 milijuna, a revizija je utvrdila da je oko 40 milijuna nenamjenski potrošeno.
Sabina Glasovac istaknula kako je ova odluka štetna i nezakonita te da građani ne znaju kamo će novci otići i koju će oni dodatnu korist imati.
– Želimo da se građanima dozvoli da oni kažu žele li plaćati prirez Gradu Zadru ili ne žele. Ne treba se bojati građana, jer referendum je najviši sustav demokracije i izravnog odlučivanja i mislim da se ni gradonačelnik, ni njegov tim, ne trebaju bojati mišljenja svojih građana , kazala je Glasovac.
Vesna Sabolić uime kluba vijećnika HNS-a i DSU-a kazala je kako je neodgovorno prenositi teret loših poteza sadašnje vlasti na leđa građana te da su oni godinama upozoravali gradonačelnika i gradsku vlast da povlače neodgovorne poteze koji će imati teške posljedice za građane Zadra.
– Kada smo govorili o cijenama u vrtićima, jer Zadrani plaćaju najskuplje vrtiće u zemlji, rekli su nam da je to zbog toga što Zadrani ne plaćaju prirez. Ukoliko se uvede prirez, ne znam tko nam može jamčiti da će se cijene vrtića smanjiti, kazala je Sabolić ističući kako se prirez uvodi da bi se financirale javne potrebe svih građana, a ne za sanaciju rupe u proračunu i posljedica neodgovorne i nesposobne vlasti.
Potpis za raspisivanje referenduma stavio je i vijećnik Željko Predovan uime HSLS-a, koji kaže da je godinama upozoravao kako će krivo vođenje grada i trošenje novca, a ne stvaranje uvjeta za proizvodnju novca, dovesti do ovakve situacije.
– Ovo je rezultat dugogodišnje krive politike oslonjene na novce koji sami dolaze. Čim se pojavila kriza, Grad Zadar pada. Osobno bih, kao što su kazale i kolegice, digao ruku za prirez koji bi rezultirao novim projektima, međutim ovo će služiti za krpanje rupa. Ne znam kako su došli do brojke od 20 milijuna kuna, ali to je samo vapaj i vjerojatno će bit još nekih vapaja da bi se Grad mogao stabilizirati. Krajnje je vrijeme da se nešto promijeni i zbog toga smo uz ove stranke, kazao je Predovan.
Željko Perović, predsjednik DSU-a kazao je kako je ovo političko licemjerstvo, jer kada nova Vlada može društvo izvući iz ekonomskog ponora, na svim nivoima im se licemjerno otežava posao. Istaknuo je kako je to bezobrazluk.
Josip Vlahović ponovio je poslovicu “Tko sa vragom tikve sadi, o glavu mu se razbijaju”.


 VRANČIĆ: REFERENDUM VJEROJATNO NEĆE PROĆI


Nakon konferencije za medije koju su organizirali oporbeni vijećnici za komentar o raspisivanju referenduma upitali smo gradonačelnika Zvonimira Vrančića koji nam je rekao kako će pitanje biti na dnevnom redu Gradskog vijeća, no da vjerojatno neće proći.
– Trećina vijećnika ima pravo pokrenuti inicijativu kako bi to pitanje došlo na dnevni red, a po njihovom zahtjevu ćemo to staviti i Gradsko vijeće će o tome raspravljati. Vjerujem da neće proći. Po meni je pitanje i može li to biti referendumsko pitanje, jer prirez je zakonom predviđeni porez za financiranje lokalne samouprave, a mnoge jedinice su ga pokrenule prije 10 do 15 godina. Mi smo građane htjeli poštedjeti i nismo se htjeli s tim poslužiti dok nas Vlada nije dovela pred zid povećanjem troškova, kazao je Vrančić dodajući kako je podlo od oporbe što traži referendum kada svi gradovi u kojima oni imaju vlast imaju i prirez.