Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Naturalizirani Pažanin 30 godina ispred Billa Gatesa

19.03.2012. 23:00
Naturalizirani Pažanin 30 godina ispred Billa Gatesa


Prije četrdesetak godina sam na kiosku u Zagrebu ugledao magazin ‘Life’ s tada senzacionalnom temom o otkriću DNK molekule. Tada je počelo moje ozbiljno istraživanje. Godinama sam zapisivao svoja razmišljanja i teorije i tako je nastala “Filozofija Ishodišta”, kaže Geza Zake


Umirovljeni strojarski tehničar, projektant i konstruktor Geza Zake, naturalizirani Pažanin i paški zet, rođen u Slavonskom Brodu, svojom je knjigom “Filozofija Ishodišta” koja je izdana 1999. godine, i ne pretpostavljajući to, otvorio globalnu temu evolucije umnosti čovjeka kojom se danas bave brojni filozofi, istraživači, ali i poslovni ljudi kao što je, primjerice, Bill Gates koji u svojoj knjizi “Poslovanje brzinom misli” piše o temama o kojima je Geza Zake pisao prije tridesetak godina.
– Kao konstruktor i projektant radio sam na raznim projektima, među ostalim i s atomskom energijom, a uz to sam bio znatiželjan i tražio sam istinu. Prije četrdesetak godina sam na kiosku u Zagrebu ugledao magazin ‘Life’ s tada senzacionalnom temom o otkriću DNK molekule. Tada je počelo moje ozbiljno istraživanje. Godinama sam zapisivao svoja razmišljanja i teorije i tako je nastala Filozofija Ishodišta, kaže Geza Zake.
 Integriranje u globalni organizam
Njegova supruga Josipa, rođena Paškinja, radila je na Odjelu za animalnu fiziologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu i to mu je omogućilo pristup znanstvenoj literaturi i raznim informacijama. Zake je knjigu pisao gotovo trideset godina, a prvi koncept je završen 1985. godine. U to vrijeme nije razmišljao o objavljivanju knjige ni o propagiranju svoje “Filozofije Ishodišta”. No, kada je 1995. godine pročitao esej Marka Uršića “Homo ex machina? ili Granice izomorfizma” o američkom znanstveniku i filozofu D. R. Hofstadteru te knjigu “Tao fizika” publicista i fizičara Fritjofa Capre odlučio je objaviti knjigu “Filozofija Ishodišta”.
– Shvatio sam kako se teorije o kojima sam pisao znatno prije počinju pojavljivati u raznim oblicima i na različite načine, ali u suštini se sve svodilo na temelje ‘Filozofije Ishodišta’. Tada sam odlučio objaviti knjigu i predati svoju filozofiju javnosti, kaže Zake.
Teško je obimnu tematiku Filozofije Ishodišta prikazati jednostavno. Zake smatra kako je teorija evolucije Charlesa Darwina prešla u drugu fazu, sociološku te kako se čovječanstvo integrira u globalni organizam koji ima svojstva kakva ima svaki živi organizam, ima živčani sustav, motoriku i mentalitet. Taj golemi organizam u koji se razvija čovječanstvo Zake naziva Homoterus. Stručnu recenziju knjige napisao je mr. sc. Čiril Čoh. Odjek u znanstvenoj zajednici nije bio onakav kakav je Geza Zake očekivao. Očekivao je da će netko nastaviti istraživati na temeljima njegove “Filozofije Ishodišta”, ali to se nije dogodilo.
– ‘Filozofija Ishodišta’ i evolucija umnosti je budućnost, to je filozofija novog doba i ona se više ne može zaobilaziti. Sve je više radova o temama o kojima sam počeo pisati prije tridesetak godina i koje sam iznio u svojoj knjizi, kaže Zake.
 Izvor svih umnosti
Zake kaže kako su okviri njegova istraživačkog rada filozofija, znanost, teologija i umjetnost.
– To su četiri sfere ljudskog duha koje se nalaze na jednom mjestu međusobno se prožimajući i komplementarno dopunjujući u umnu cjelinu koja se zove ‘Filozofija Ishodišta’, kaže Geza Zake.
Zake navodi kako je nula ishodište svim brojevima, a Ishodište iz njegove knjige je izvor svih umnosti čovjeka i čovječanstva.
– Čovjek mora stići i doći do svog ishodišta i na makro razini, isto kao i svako drugo biološko biće na mikro razini. Susret s Ishodištem je neminovan, kaže Zake.
Internet mu je pomogao u predstavljanju Filozofije Ishodišta cijelom svijetu. Napravio je portal na kojem, na hrvatskom i engleskom jeziku, objavljuje tekstove o svojim istraživanjima i svojoj filozofiji. Portal ima nekoliko desetaka tisuća posjeta iz cijelog svijeta, a Filozofija Ishodišta dobiva sve više pristalica. Trinaest godina nakon objavljivanja knjige “Filozofija Ishodišta” Geza Zake je dobio i prva priznanja. Održao je nekoliko predavanja, primjerice, na Sveučilištu u Ljubljani i na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Nazivanju ga znanstvenici, umjetnici i mnogi koji žele doznati više o njegovoj filozofiji. U knjizi “Filozofija Ishodišta” Geza Zake govori o evoluciju umnosti, o temama kao što su prostor i vrijeme, subjekt i objekt, idealizam i materijalizam, evolucija i devolucija, o Homoterasu, mitologiji, religiji, biološkoj teoriji svemira, te o brojnim drugim temama. Sve te teme čine “Filozofiju Ishodišta” koja je, prije četrdeset godina ponikla iz znatiželje mladog strojarskog tehničara, projektanta i konstruktora koji je odlučio istražiti putove koji vode do istine.