Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Počinju Dani kršćanske kulture

19.03.2012. 23:00
Počinju Dani kršćanske kulture


Dani kršćanske kulture, manifestacija koja se u organizaciji Verbuma održava od 2005., ove godine prvi put će se održati i u Zadru. U Nadbiskupskom sjemeništu Zmajević danas je na konferenciji za medije predstavljen zadarski dio programa. Naime, osim Zadra u manifestaciju su uključeni Split, Dubrovnik i Šibenik.
Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić istaknuo je važnost vjere i kulture. Predstavio je sudinike konferencije, te izrazio zadovoljstvo što se manifestacija od ove godine održava i u Zadru.
Miro Radalj, direktor nakladne kuće Verbum, podsjetio je kako je manifestacija pokrenuta 2005., te je odmah bila izvrsno prihvaćena od publike.
– Zahvaljujemo publici što nas je pratila sve ove godine, to nas ohrabruje da idemo dalje. Raduje nas što je manifestacija od ove godine u Zadru, kazao je Radalj napomenuvši kako je nakladna kuća Verbum organizator, no kako su nadbiskupije suorganizatori. Također, iako svaki grad ima svoj program, manifestacija je jedna cjelina. Radalj je istaknuo kako je ovogodišnja manifestacija najbrojnija, s više od 70 programa.
– Koji su plodovi Dana kršćanske kulture? Nakon prve godine manifestacije posjetio me jedan sveučilišni profesor iz Zadra. Naime, on je išao na Dane kršćanske kulture iz Zadra prema Splitu i na putu je upoznao svoju buduću suprugu. Evo, to je moj odgovor kad me netko pita za plodove manifestacije, kazao je Radalj.
Program manifestacije, kad je riječ o zadarskom dijelu, predstavio je Livio Marijan, koordinator za zadarski dio manifestacije. Istaknuo je kako nas u sedam dana očekuje dest manifestacija, a sve počinje otvorenjem izložbe „Častimo te, križu sveti”, izložbe eminentnih hrvatskih kipara na temu križa.
O navedenoj izložbi govorila je Ksenija Abramović, direktorica galerije Laudato. Izrazila je radost što je izložba postavljena u Sv. Donatu, koji dugo nije sakralni objekt.
– Taj prostor je mističan, meditativan. Križ i raspela odabrali smo jer smo u korizmenom vremenu, a kipari ovom izložbom aktualiziraju taj događaj, kazala je Abramović napomenuvši kako su autori na različit način pristupili motivu. . Izložit će se radovi Šime Vulasa, Kuzme Kovačića, Damira Mataušića, Stjepana Gračana, Marina Marinića, Josipa Poljana, Marije Ujević i Mira Vuca. Na otvorenju će crkveni zbor iz Paga izvesti tradicionalne glagoljaške napjeve “Častimo te, Križu sveti” i “Barjaci kreću Kraljevi”. Izložba će biti otvorena svakog dana do Uskrsnog utorka.