Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Vjetar Kimbunga prohujat će Kazalištem lutaka

19.03.2012. 23:00
Vjetar Kimbunga prohujat će Kazalištem lutaka


Htio sam maksimalno iskoristiti elemente afričkog umijeća pripovijedanja te sam koristio afričku glazbu, ples, likovno će pozornica jako podsjećati na afrički okoliš i svijet afričkog čovjeka – Lawrence Kiiru


U tvornici snova zadarskih lutkara vrlo je užurbano posljednjih nekoliko dana. Naime, glumci Kazališta lutaka Zadar spremaju nam novu predstavu čija premijera je predviđena za četvrtak 22. ožujka u 19 sati, a mi smo ih posjetili na jednoj od proba.
Nova predstava neobična naziva “Vjetar Kimbunga (Ili kako je Vjetar Kimbunga presudio u sporu između lijenog seoskog mladića Sembulea i velike zmije Nyoke)” prva je suradnja zadarskog lutkarskog ansambla s provjerenim redateljem Kenijcem Lawrenceom Kiiruom sa zagrebačkom adresom.
Tekst “Vjetar Kimbunga” napisala je i adaptirala Zadranka Jadranka Bargh prema motivima etiopske bajke. Bit će to predstava prepuna pouke, tradicije nama dalekih krajeva i s ponešto afričkih riječi.
Najvažnija usmena predaja
– Predstava je adaptacija etiopske bajke koju je napravila Zadranka Jadranka Bargh s time da sam joj malo pomogao kod opisa ambijenta i u imenovanju likova, kaže redatelj Lawrence Kiiru koji posljednjih nekoliko dana boravi u Zadru i priprema predstavu s glumcima.
Prema priči koja je nastala na motivima spomenute bajke dolazi do spora između lijenog mladića Sembulea te zmije Nyoke koja ga ugrize nakon što on na putu na vlastitu svadbu malo zadrijema. Mladić i zmija prepiru se smije li ga ona pojesti ili on smije otići dalje svojim putem. Za pomoć u rješenju spora pozivaju pojave i stvorenja iz prirode, među kojima i Vjetar Kimbunga. Svojim likovima i tematikom, te poukom koju donosi na kraju, iako prema motivima bajke, priča nas podsjeća na tradiciju basni.
– Veliki sam ljubitelj basne i bajke. U Africi sam slušao puno tih priča, naše bake su poznate po tome da nam predaju stare afričke bajke jer je poznato da je usmena predaja najvažnija stvar za odgoj djece. Ovu priču čuo sam još dok sam bio mali, međutim kasnije sam je proučavao, pronašao knjigu u kojoj je opširnije opisana te sam je odlučio postaviti, pojašnjava Kiiru te nastavlja:
– Mislim da nema ništa ljepše nego kad dijete sjedi i sluša priču koja ne samo što je lijepa već ima i pouku, nešto što iz priče može naučiti. U našoj priči u samom sporu između čovjeka i zmije, da bi odlučili tko je u pravu slušaju mudre pouke vjetra, rijeke, drveća, te saznaju kako se treba ponašati prema prirodi tako da naša priča ima jednu ekološku dimenziju, odnosno to je jedna lekcija o ekologiji i kako se čovjek treba ponašati prema prirodi.
Afriku približiti djeci
Upravo zbog svoje mudrosti, ali i načina na koji će predstava biti koncipirana Kiiru kaže kako je predstava namijenjena svim uzrastima, od 4 pa do 77 godina, a svi u njoj mogu pronaći nešto za sebe. Publiku će, i malu i veliku, osim priče, zasigurno privući i oduševiti scenografija i glazba koja je uključena u predstavu.
– Htio sam maksimalno iskoristiti elemente afričkog umijeća pripovijedanja te sam koristio afričku glazbu, ples, likovno će pozornica jako podsjećati na afrički okoliš i svijet afričkog čovjeka. Mislim da će biti vrlo atraktivno, kaže Kiiru koji na takav način želi zadarskoj djeci i Zadranima približiti Afriku kao jedno drugačije, ali zanimljivo mjesto. U tu svrhu u predstavi su korištene i neke afričke riječi, koje naravno imaju i svoj hrvatski prijevod kako bi publika mogla pratiti radnju predstave.
Probe za predstavu lagano se privode kraju, a premijera nas očekuje za svega dva dana. Posljednjih par dana glumcima, tehničarima i redatelju Lawrenceu Kiiruu Kazalište lutaka postalo je dom, na probama su i po nekoliko puta dnevno. Kako se posao lagano privodi kraju tako i Kiiru može ocijeniti svoju prvu suradnju sa zadarskim lutkarima.
– Velika čast je raditi s Kazalištem lutaka u Zadru, posebno jer smo suradnju nastojali godinama ostvariti, ali nikako nismo uspijevali uskladiti termine. Ova prva suradnja mi je zapravo veliki izazov i jako sam sretan i ponosan što sam dobio priliku. Glumci koje sam dobio su sjajni, oni su veliki radnici i to mi se jako sviđa, njima ništa nije teško, pun je pohvala redatelj. Iako se radi o prvoj suradnji Kiiru ističe kako je već prije gledao predstave zadarskog ansambla, a poznaje i glumce te je stoga njihova suradnja od prvog trenutka potekla prijateljski i uspješno.
U svojoj predstavi Kiiru uglavnom koristi glumce, a ne tehniku no pohvalio je i novu zgradu zadarskih lutkara koju su tako dugo čekali i koju su, kako kaže, u potpunosti zaslužili.
– Jako mi je drago da su konačno dobili novu zgradu jer je to kazalište koje godinama slovi kao jedno od vodećih kazališta lutkarstva u Hrvatskoj. To što su dobili svoje kazalište velika je stvar, treba ih podržati i omogućiti im da u toj zgradi naprave velike stvari.
Predstava “Vjetar Kimbunga” prva je suradnja Lawrencea Kiirua i Kazališta lutaka Zadar, no nadajmo se ne i posljednja. Kiiru je obećao da će vrlo rado doći ako ga opet pozovu, a sudeći po onome što smo vidjeli na probi nema razloga da se uspješna suradnja ne nastavi na obostrano zadovoljstvo redatelja, ali i zadarske publike.


Lawrence Kiiru




Lawrence Kiiru rođen je u mjestu Gitite, Muranga u Keniji. Nakon osnovnog i srednješkolskog obrazovanja u Keniji, studirao je i diplomirao režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.
Režirao je predstave u Nacionalnom teatru u Nairobiju. U Hrvatskoj je dosad uspješno režirao više predstava. Napisao je mnogobrojne scenarije i režirao kratke, odnosno srednjometražne filmove. Za HTV je režirao brojne igrane filmove, drame, stotine dokumentaraca, obrazovne emisije, direktne prijenose raznih koncerata itd., a režirao je i nekoliko drama za hrvatski radio.