Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Mons. Puljić: Premalo poznajemo dobrotu i milosrđe

19.03.2016. 23:00
Mons. Puljić: Premalo  poznajemo  dobrotu i  milosrđe


Tijekom mise čitana je Muka Gospodnja, nakon koje je nadbiskup održao homiliju u kojoj je podsjetio kako je riječ o nedjelji kojom započinjemo sjećanje na Isusov ulazak u Jeruzalem
Blagoslovom maslinovih grančica i procesijom gradom Zadrani su jučer svečano proslavili blagdan Cvjetnice. Cvjetnica ili Nedjelja  Muke Gospodnje slavi se u nedjelju prije Uskrsa i uvod je u Veliki tjedan.
Svečano euharistijsko slavlje u katedrali Sv. Stošije predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, koji je prije toga u crkvi sv. Marije  blagoslovio maslinove grančice, a onda se s braćom svećenicima i vjernicima u procesiji uputio prema Katedrali. Tijekom jučerašnje mise čitana  je Muka Gospodnja, nakon koje je nadbiskup održao homiliju u kojoj je  podsjetio kako je riječ o nedjelji kojom započinjemo sjećanje na Isusov  ulazak u Jeruzalem,  onu djecu i narod koji ga je pozdravljao.
– Ovom nedjeljom ulazimo i u tjedan muke Isusa Krista koju su opisali  Izbija, psalmist, sv. Pavao i evanđelist Luka. Izaija opisuje kako su Mesijina leđa bila izbrazdana bičevima, a lice iznakaženo, psalmist kaže kako  mu se sve kosti pobrojati mogu. I sve se tako zbilo, kako je Izaija predvidio, a psalmist napisao. U sličnom stilu slušali smo sv. Pavla kako opisuje  lapidarno, kratko i jasno. Sin Božji dolazi s neba na zemlju, iz krila Oca  Životvorca u zagrljaj smrti. Pavao nastavlja kako je to bio razlog da ga  Bog uzvisi.  Danas gledamo cijelo mnoštvo koje pati za Mesijom, heroje  povijesti koji su podnijeli mučeništvo. Silno mnoštvo u školama, bolnicama, trgovinama kojima su se smijali kao Isusu, jer su djecu odgajali  kršćanski, istaknuo je mons. Puljić napominjući kako će tijekom obreda  Velikog tjedna biti prilika razmišljati o događanjima i osjetiti veliku ljubav i naklonost Oca i Sina prema svima nama.
Nadbiskup je skrenuo pažnju na susret Isusa s razbojnikom zdesna  kojemu, na njegovu molbu, otvara vrata Raja
– Ovaj primjer spašenog razbojnika pokazuje nam koliko je Isusu stalo  do nas, stalo mu je više nego nama samima. Ne gleda na bezakonje već  na srce raskajano i ponizno koje nećeš prezreti, istaknuo je Puljić podsjećaju na priču o sv. Jeronimu kojemu se Isus ukazao i pitao ga što će  mu dati. Nakon što mu je Jeronim htio dati svoje knjige, pa svoj život pokore, naposlijetku je Isus tražio da mu da svoje grijehe.
– Vrlo poučno i za nas. Što ćeš ti darovati Isusu za Uskrs,  što ćeš mu darovati ovih dana i što ćeš zatražiti? Hoćeš li se i ti odvažiti i uputiti mu se  ususret? Shvaćamo li mi smisao, poruku njegovih riječi, kako nije došao  zvati pravednika nego grešnike. Čini mi se kako premalo poznajemo dobrotu i milosrđe. To možemo vidjeti kad je Petra postavio za namjesnika  na zemlji, njega Isus bira nakon uskrsnuća. I dirnula je Petra i Isusa njegova ispovijest, kad ga je tri puta pitao ljubi li ga. Kajanje, oproštenje i  ljubav, kao prepoznatljivi troplet, nešto je po čemu se prepoznaju Isusovi  učenici i Crkva, kazao je, među ostalim, nadbiskup Puljić u svojoj homiliji.