Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Parada

19.03.2016. 23:00


NJIHOVA  VISOČANSTVA  U TURISTIČKOJ POSJETI
Početak tjedna je bio vrlo, kako da se izrazim, svečan i glamurozan, a sve zbog toga što su nam došli princ Čarli i njegova Kamila. Ne znam zašto ih primamo kao da se radi o nekom važnom faktoru, s obzirom da je Britanija parlamentarna monarhija, što hoće reći da su tu kraljica i njena obitelj više onako za paradu, bez stvarne moći i uloge u upravljanju zemljom, a što će opet reći da ih mi možemo srdačno dočekati kao i svakog drugog turista. Znači neki apartman, stručni vodič, pica kat i slično. Druga bi bila stvar da i mi imamo nekog kralja, kneza ili nešto slično, jer bi onda taj bio zadužen da dočeka svoga rođaka, jer svi su oni rođaci pošto se međusobno žene i udavaju da bi sačuvali svoju plavu krv. Zašto ih i mi nazivamo „visočanstvima” meni nije baš jasno. Dobro, ajde, da su došli u posjet susjednoj nam Srbiji, jer znamo da su bili vrlo prisni s onim ridikulom od kralja Petra, ali što mi imamo s njima?I ja sam jedan od onih koji bi u svom krvotoku mogao iskopati nešto plave krvi, ali meni je to nebitno, kao što su mi nebitni i ovi gosti. Želim ima sreću i zdravlje kao i svakom tko mi se nije zamjerio, a oni koji im se klanjaju mogu i mene zvati „plemeniti”, „preuzvišeni”, „uzoriti” ili „milostivi”. Meni je to nebitno, a ako će netko zbog toga biti sretniji – neka mu. Samo mi ide na živce što se tome u medijima poklanja tolika pažnja.
NJIHOVA VISOČANSTVA U VISOKOJ POSJETI ŠTALI
Kako naša sredstva informiranja nemaju zanimljivije teme, tako smo u detalje saznali što će Čarli i Kamila raditi za vrijeme posjeta našoj zemlji. Nabrojeno je tu svega i svačega, korisnoga nadasve naravno, ali mene je najviše dojmilo ovo – Kamila će raditi to i to, to i to, a na kraju će posjetiti štalu. E to mi se već svidjelo. Očigledno voli konje. Doduše nije rečeno što će ona u štali raditi, ali ja pretpostavljam. Kao svaka prava ljubiteljica životinja prvo će počastiti konje nekom mrkvom ili kockom šećera, a onda će ih malo počešati  onom četkom (to se kaže timariti). Ne znam što Kamila misli o lovu na lisice, ali ja ne bih volio da im konji služe za tu odvratnu, prljavu, krvoločnu, smrdljivu i gadljivu zabavu koju neki perverzno zovu sportom.
PRIGODNA ODJEĆA ZA DOČEK NJIHOVIH „VELIČANSTAVA”
Dobro. Pretpostavimo da je ovaj gostujući par dovoljno svjestan i kulturan da se ne bavi lovom na lisice ni lovom uopće i dočekajmo ih kako dolikuje. Ja se u modu ne razumijem baš ništa, ali izgleda da je to glavna tema svih naših novinara koji su se raspisali o tome tko se kako obukao. Najviše su na meti bile dame. Za muške je zaključeno kako su im odijela dobra, ali da su se oni malo udebljali i da teško stanu u njih i da je to malo nelijepo. S obzirom da sam se u posljednje vrijeme i ja udebljao kao krmak skroz ih razumijem i suosjećam s njima, a drago mi je da ljudi štede i da premijer i prvi damac (zbilja, ako je prva dama naziv za predsjednikovu ženu, kako onda ide naziv za muža od predsjednice – prvi gospodin?) nisu trošili pare bez veze, već su vjerojatno odlučili smršavjeti, kao i ja uostalom zadnjih šest mjeseci.Kamilu su od glave do pete proanalizirali. Te je imala maramu, te je skinula, ali nije skidala rukavice i ostale zanimljive stvari koje će nam uljepšati naše male živote i bez kojih stvarno ne znam kako smo do sada mogli živjeti. Kolinda je uistinu izgledala, kako jednoglasno grakću ti modni stručnjaci, kao da je ogrnula kućni mantil preko spavaćice (to nisam rekao ja nego oni), ali meni je to baš bilo super, opušteno i prigodno situaciji. Ja bi se npr. da sam predsjednik obukao isto tako nekonvencionalno, sportski, neku trenerku bih stavio i patike, a osobito ako bih išao s Kamilom u štalu podragati konje.
HRVATSKI RUČAK SA HRVATSKIM LOSOSIMA ZA NJIHOVA VELIČANSTVA
Nemamo se vremena na sve važne stvari osvrnuti, a za hranu bi nam trebala još jedna kolumna. Samo ću citirati jednog komentatora s jednog sajta koji je na naslov „Hrvatski ručak za Charlesa, Camillu i 66 uzvanika” komentirao sljedeće. „S obzirom da je ručak započeo ‘hrvatskim lososom’, jako me zanima u kojoj je to hrvatskoj rijeci taj losos uhvaćen. Na brzacima Krke ili Korane možda?”.