Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

“Zadar je siguran grad i to je istina!”

19.03.2017. 23:00
“Zadar je siguran grad i to je istina!”


Bojim se da ovakvo, paušalno istraživanje možemo usporediti kao ono kada kuhar – amater uzme recept za jelo, pa sve sastojke “strpa” u jedan lonac, kuha sat vremena i onda misli da je “Chef” – rekao je jučer glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan komentirajući informaciju koja je prije par dana objavljena, a prema kojoj je Zadar prema stopi kriminaliteta, najnesigurniji grad u Dalmaciji, pa prema tome treći u Hrvatskoj.
Lani jedno ubojstvo i dva silovanja
Naime, taj je podatak iznesen krajem prošloga tjedna na Međunarodnoj konferenciji o sigurnosti u Opatiji, a to je kratko bila i tema prošlotjedne sjednice Gradskog vijeća nakon pitanja vijećnika SDP-a Antuna Novoselovića inače, umirovljenog bivšeg šefa Kriminalističke policije PU zadarske. Odgovorio mu je gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta koji je rekao da je Zadar siguran grad i za tu informaciju okrivio “metodologiju istraživanja”.
– U nekim gradovima koji su tobože sigurniji od Zadra se gotovo svakodnevno puca po ulicama. Po Zadru i danju i noću možete nesmetano šetati – odgovorio je Kalmeta, dok je njegov zamjenik Zvonimir Vrančić zatražio da se sa sjednice Vijeća uputi snažan demanti istraživanja koji ne odgovara istini.
– Zadar ljeti primi preko 300 tisuća gostiju i nikome, što se kaže, ne padne pljuska, a u drugim sredinama vidimo tako teške incidente kakvi se u Zadru nikad nisu dogodili. Zadar je siguran grad i to je istina – zaključio je Vrančić.
Elis Žodan, dugogodišnji glasnogovornik PU zadarske, dalje je argumentirano demantirao ovu informaciju, pa je tako rekao kako je Zadar peti grad po velični u Republici Hrvatskoj te da prema statističkim podacima koje prati policija, Zadar ne “odskače” u bilo kojem segmentu kriminaliteta u odnosu na hrvatski prosjek.
– Mi znamo da po broju kaznenih djela, prekršaja, prometnih nesreća, smrtno stradalih u prometu i drugih siguronosnih pokazatelja zauzimamo otprilike peto mjesto u RH. Bojim se da oni koji su radili ovo istraživanje nisu uzeli u obzir broj stanovnika, odnosno broj turista tijekom turističke sezone jer nama je tada obim posla povećan i do 70 posto. Naime, golema je razlika kada se broj od oko tri tisuće kaznenih djela godišnje dijeli sa 160 tisuća koliko Zadarska županija broji stanovnika, odnosno s milijun i 800 tisuća koliko nam prosječno, svake godine prođe turista – dalje je komentirao Žodan.
Što se tiče percepcije javnosti o osjećaju sigurnosti kada su pitanju teška i teža kaznena djela, kako je dodao Žodan, lani se na zadarskom području dogodilo jedno ubojstvo i dva silovanja od kojih jedno u okolici grada.
I zbog sigurnosti – najbolja europska destinacija
– Kada su u pitanju kaznena djela iz domene zlouporabe opojnih droga, radi se o kaznenim djelima iz tzv. tamne zone koja se mogu znati i evidentirati tek kad se otkriju, dokažu i procesuiraju, a tako je isto i s kaznenim djelima iz gospodarskog i organiziranog kriminaliteta. To zapravo znači da kada policija dobro radi svoj posao i kada takvih kaznenih djela što više otkrije, onda “ispada” da je stanje sigurnosti lošije, što je potpuno apsurdno – naglasio je Žodan.
Na kraju je još dodao kako ozbiljno znanstveno istraživanje o stanju sigurnosti, zahtijeva puno studioznije i multidisciplinarno istraživanje koje bi uzelo u obzir sve parametre za relevantan zaključak.
– Uostalom, kakva je percepcija javnosti u odnosu na stanje sigurnosti u Zadru, dovoljno potvrđuje i dokazuje i to da je Zadar proglašen najboljom europskom turističkom destinacijom upravo i zbog činjenice – kako je i pisalo u obrazloženju te prestižne titule koju smo dobili, a to je da je Zadar – “miran i tih te da se može sigurno šetati gradom kako danju, tako i noću” – naglasio je na kraju Žodan.