Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pjesme Ravnih kotara i Slavonije

Autor: Mile Marić

19.04.2009. 22:00
Pjesme Ravnih kotara i Slavonije

Foto: Mile MARIĆ



U organizaciji KUD-a Branimir Benkovac i pod pokroviteljstvom Grada Benkovca i Zadarske županije, a u okviru Županijskih dana, u Domu kulture Grada Benkovca održana je kulturno-zabavna manifestacija “Oj, Benkovče, prijestolnico stara”. U ljepoti hrvatskog kulturnog blaga i tradicijske kulture, u prezentaciji narodnih običaja, pjesme i plesa, ogledali su se bogatstvo, različitost, ali i cjelovitost hrvatskog kulturnog bića koje obogaćuje Lijepu našu. Spoj dalmatinske pjesme, izvornih narodnih napjeva Bukovice i Ravnih kotara, uz raznolikost pjesama i plesova Slavonije i Baranje uz zvuke tamburice obogatili su županijske dana u Gradu Benkovcu. Riječi pozdrava manifestaciji “Oj, Benkovče, prijestolnice stara” pozdravne riječi uputili su gradonačelnik Mirko Erstić i Renata Pero, pozdravivši svog gosta dožupana Augustina Pulmana, dožupana regije Trnava iz Slovčke.
“Jedna je Hrvatska, samo je jedan dom”, pjevale su članice KUD-a Branimir Benkovac uz pratnju muške klape, ali gostiju. U koktelu spoja klapske pjesme nastupile su Klapa Asseria Benkovac, klapa Težaci iz Paljuva, ženska klapa Kandelora iz Zemunika pod vodstvom prof. glasovira Martine Stipčević koja ih je u nepuna tri mjeseca pripremila za njihov prvi nastup na Božić u crkvi Sv. Josipa u Zemuniku te KUD Branimir Benkovac koji je otpjevao nekoliko izvornih napjeva Bukovice i Ravnih kotara. Benkovčani u posljednje vrijeme bilježe brojne nastupe, a diče se onima na državnim smotrama poput Đakovačkih vezova i Vinkovovačkih jeseni.
KUD Branimir koji je prethodno gostovao na području Osječko-baranjske županije i grada Belišća, točnije u Donjoj Motičini i Bocanjevcima, ovom prilikom bio je domaćin HKD Izvor iz Donje Motičine i KUD-u Šokadija iz Bocanjevaca. Zvuci tamburice, bisernice, pjesme Slavonije i Baranje, naišle su na odličan prijem domaćina, naročito jer su zvuci i pjesma bili obogaćeni lepršavim i živahnim slavonskim kolom, posavskim plesovima. Da članovi HKD-a Izvor iz Donje Motičine imaju i glumačkih sposobnosti, pokazali su kroz igrokaz “Običaj klupe”. Skeč koji je pobrao smijeh cijele dvorane temelji se na priči da klupa za četvoricu koji žele sjediti na njoj nije pretijesna, ali za petoricu jest. I što učiniti, nego “nategnuti klupu” koja nakon dobrog “natezanja” nije više pretijesna za petoricu.
U završnom dijelu programa, kao i uvijek do sada, svojim nastupom uveličao je narodni guslar Dane Jurić, kao i mlađa skupina KUD-a Branimir plesnom koreografijom na pjesmu “Geni kameni”. Prva zabavno-kulturna manifestacija “Oj, Benkovče prijestolnico mala” završena je razmjenom darova između gradonačelnika Mirka Erstića, dožupana Augustina Pulmana i prestavnika KUD-ova Izvor, Branimir i Šokadija te zajedničkom izvedbom pjesme “Croatio iz duše te ljubim”.