Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Teta u svijetu plastike

Autor: Mare ([email protected])

19.04.2009. 22:00


Za Uskrs sam šarala jaja. Kokošja, da ne bude zabune. Pomogla sam babi Mari jer je došla rodbina iz drugog grada, a baba je blistala zbog praunučadi koja su se pokazala prilično neodgojenim derištima, tako da sam bila mirna. Ne moram se uopće tješiti, te šeme i spike s djecom, fakat ništa nisam propustila. Viva la moj mir i spokoj.
A kako je rođak iz Rijeke dao malome ime Karlo, a baba ga prikrstila u Krsto jer joj je lakše zapamtiti, priča ona sa susjedom u subotu i priča o praunucima. I ispravljam je ja, a susjeda će:
– Mare, bogati, koje čudno stransko ime su mu dali. Da Karlo…
– E, teta Nediljka, a i vaš unuk ima čisto domaće ime – Diego.
Uglavnom, priča s imenima posdjetila me na vic kad sam bila klinka kad je majka s prozora zvala sina Alberta da se ne igra s tizin Vlajima i da mu da istoimenih keksa. Pomogla sam babi ulickati kuću, spremiti sve za rodinu, i u konačnici dočekati ih kao hostesa na vratima.
Kad je teta došla na vrata, stvarno je nisam prepoznala. Iz crnke je postala brineta prije nekoliko godina, a sad je došla – plava. Izgleda kao curica i čovjek joj ne bi dao više od 45. Izgrlili se i izljubili svi, ali meni pogled stalno bježi dok smo bili za stolom na tetu. Stvarno je komad. Doduše, komad je uvijek bila. Prava riječka pička. Iz građanske obitelji, uglađena i fina. Od kada je znam s podlogom, puderom, sjenilom, sjajilom, tušem, maskarom i rumenilom. U podne – u ponoć. Pa čak i kad bi simbolično došla kupiti kumpire vikendom na selu.
Kad je bila mlađa bila je pljunuta Liz Tejlor. Rasna crnka plavo ljubičastih očiju. Rođaku je najveća trauma bila u pubertetu što su njegovi prijatelji nabijali žuljeve zamišljajući njegovu ‘staru’. I u četrdesetima je bila jedna od onih za kojima se okreću i oni od 30 i oni od 60. a onda je odjednom ulaskom u pedesete naglo dobila kilice viška, nanosi šminke špatulom nisu mogli prikriti izdajničke godine… Obiteljski susreti za Božić, Uskrs i ljetnu feštu znali su prolaziti tako da se teta žalila kako je stara, debela…
A onda je, došla sam do zaključk, za Božić, otišla do plastičara maknuti podočnjake. A sad za Uskrs došla je u tesnoj koži lica. S dubokim gazom u rane šezdesete, pomladila se toliko da opet izgleda ko dobrostojeća servisirana četrdesetogodišnjakinja… I piturala se u plavo! Opet je postala vamp(irica)!
Iskoristila sam trenutak kad smo bile solo i pitala je što je radila da tako dobro izgleda.
Mare, preporodila sam se. Tebe ne mogu varati, ali stesala sam se. Ne pitaj me koliko košta, ali vrijedilo je svake kune. Opet se osjećam mlado i poželjno. A kad sam vidila da može Škare Ožbolt kojoj ni jedan plastičar ne bi pomogao, kad sam vidila da može Pusićka, odlučila se i ja. A kad sam krenula rješiti jedno, onda sam fino odlučila srediti sve.
Teta je totalno zabrijala na fejslifting spike. Zna bolje od Kajli Minog i Madone sve vrste botoksa, cijene plastičnih operacija…
Čuj ako se odlučiš što sredit, samo se javi, ja ću te počastiti. Ionako si mi kumče….
Strica boli briga za sve jer on dalje od domaćeg vina i tuke ispod peke ne vidi, rođak se zgraža jer bi teta, u takvoj je fazi, mogla naći nekog ljubavnika, a njegova žena ispaljuje na živce. Ona će, rekla je, otići na lobotomiju da to sve ne kuži i ne gleda.
Mare
([email protected])