Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Umjetnost ljudskog tijela

Autor: Valentina Mlađen

19.04.2010. 22:00
Umjetnost ljudskog tijela

Foto: Filip BRALA



U Zajednici Talijana Zadar postavljena je prva samostalna izložba fotografija mlade autorice Danice Nenadić pod nazivom „Umjetnost ljudskog tijela”. Samu izložbu organizirao je akademski slikar i profesor Adam Marušić, a pokrovitelji izložbe bili su Talijanska Unija Rijeka, Grad Zadar i Zajednica Talijana Zadar. Pod nazivom izložbe „Umjetnost ljudskog tijela” mlada fotografkinja u svojim fotografijama istražuje vlastito tijelo u pokretu. Danica istražuje sve pokrete koje tijelo može postići i time podsjeća na pravac pod nazivom ‘body art’, koji je najbliži sadržaju njezine umjetnosti. Samom ovom tematikom Danica se svrstala u red suvremenih umjetnika u različitima tehnikama i tematikama i približila umjetnostima kao što je slikarstvo i skulptura.
– Radi se o autoportretima, a pokušavam putem tih fotografija i putem tijela, odnosno dinamikom tijela pokazati ljudima neke emocije. Bit mi je da se lice i ne vidi nego da samo tijelo dođe u prvi plan, rekla je mlada autorica Danica za svoje fotografije. Fotografije su nastale u crno bijeloj tehnici, a Danica na ovu temu stvara fotografije zadnjih godinu dana. Sama je sebi model što njenu umjetnost diže na još višu razinu jer ona nije samo umjetnik nego i sama umjetnost.
Danica Nenadić rođena je 1990. godine u Zadru. Nakon matematičke gimnazije upisala je studij sociologije i pedagogije na Sveučilištu u Zadru. Fotografijom se amaterski počela baviti prije dvije i pol godine. U njenom radu zastupljeni su uglavnom autoportreti, jer je sama sebi ujedno i model i fotograf. Do sada je svoje radove objavljivala na internet stranici www.deviantart.com pod umjetničkim imenom Abanna.
Izložbu su otvorili Mirko Marušić, student Povijesti umjetnosti, a o izložbi je par riječi rekla i Rina Marinić, predstavnica grada Zadra. Kao poseban gost na izložbi bio je i Alessandro Bigarelli, profesor talijanskog jezika iz Italije. Veliki broj publike imao je samo riječi hvale za ovu mladu autoricu kojoj je ovo prva izložba, ali ćemo zasigurno za nju još čuti. Izložba će ostati otvorena 4. svibnja.