Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Posveta ulja i Misa Večere Gospodnje

19.04.2011. 22:00
Posveta ulja i Misa Večere Gospodnje


Koncelebrirano misno slavlje na Veliki četvrtak 21. travnja u katedrali Sv. Stošije s početkom u 9 sati predvodi zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. Nadbiskup će tijekom euharistije posvetiti sveto ulje koje će biti namijenjeno slavljenju sakramenata. Na svetoj misi će tradicionalno sudjelovati i ovogodišnji krizmanici i katekumeni, vjeroučitelji te župni suradnici.
 Mons. Puljić na Veliki četvrtak u zadarskoj prvostolnici predvodi Misu Večere Gospodnje. Tada će oprati noge dvanaestorici predstavnika gradskih župa. Sveto Otajstvo se nakon mise prenosi u “Božji grob” gdje vjernici ostaju u molitvi i klanjanju uz pjevanje Gospinog plača.  Na Veliki petak 22. travnja u katedrali Sv. Stošije u Zadru u 19 sati započinje Služba Muke Gospodnje. Nakon obreda koji predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić slijedi vjernička procesija središtem grada, u kojoj tradicionalno sudjeluju brojni Zadrani. Procesija će započeti s križem od katedrale, Širokom ulicom, Narodnim trgom, Ulicom don Ive Prodana do crkve Sv. Šime. Za vrijeme procesije pjeva se prijekor “Puče moj”.
 Svečano uskrsno bdjenje s blagoslovom novog ognja na Veliku subotu 23. travnja u katedrali Sv. Stošije u Zadru započinje u 21 sat. Bdjenje kojim ulazimo u proslavu svetkovine Kristova uskrsnuća predvodi mons. Puljić.
 Koncelebrirano misno slavlje u 11 sati u katedrali Sv. Stošije u Zadru na Uskrs 24. travnja predvodi nadbiskup Želimir Puljić, te će podijeliti papinski blagoslov s potpunim oprostom.