Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Invalidima poskupljuje RTV pretplata?!

19.04.2012. 22:00
Invalidima poskupljuje  RTV pretplata?!


Riječ je o osobama kojima je televizija praktično jedini prozor u svijet i kojima je svaki dodatni trošak opterećenje. Smatramo da nije u redu od države da im ukida ovu olakšicu koju im je prvotno omogućila, kazao je tajnik udruge Stanko Panić


Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije uputit će zahtjev Hrvatskom savezu udruga tjelesnih invalida da spriječe najavljeno poskupljenje RTV pretplate s 40 na 80 kuna za osobe iz najteže kategorije invalidnosti, odlučeno je na skupštini koja je održana u prostorijama JK Uskok na Vitrenjaku. Također, donesena je odluka da se iz popisa članstva izbrišu oni članovi koji zadnje tri godine nisu platili članarinu.
– Riječ o osobama kojima je televizija praktično jedini prozor u svijet i kojima je svaki dodatni trošak opterećenje. Smatramo da nije u redu od države da im ukida ovu olakšicu koju im je prvotno omogućila. Što se tiče onih koji ne uplaćuju članarinu riječ je o nekih sedamdesetak članova. Isključenjem iz udruge oni gube pravo na besplatan gradski prijevoz, povlaštenu RTV i telefonsku pretplatu, rekao je tajnik udruge Stanko Panić.
Predsjednik udruge Mile Bašić naglasio je kako je najveći problem s kojim se suočavaju osobe s invaliditetom pronalaženje posla.
– Odnos poslodavaca prema osobama s invaliditetom je veliki problem ne samo našeg grada nego čitavog društva. Kada bi se ovaj problem riješio samo jednim dijelom bili bismo jako zadovoljni. Neka poduzeća zapošljavaju naše članove, uglavnom one koji imaju visoku stručnu spremu. Posebno bih u tome istaknuo zadarsku Elektru, kaže Bašić.
Na skupštini su usvojena financijska izvješća za 2011. godinu. Udruga je imala prihode i rashode u iznosu od 59,7 tisuća kuna. Najveći izvori prihoda su članarine 20.000 kuna. Isto toliko uplaćuje Grad Zadar, a Zadarska županija 19.000 kuna
– Imamo odličnu suradnju s Gradom Zadrom i Zadarskom županijom koji nas podupiru u radu. Jedan od naših većih problema jest osigurati invalidima pristup javnim površinama u čemu nam Grad Zadar dosta pomaže, kazao je Bašić.