Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Discovery snimao hrvatske kanadere pred zadarskom rivom

Autor: Siniša Klarica

19.04.2013. 22:00
Discovery snimao hrvatske kanadere pred zadarskom rivom

Foto: Zvonko KUCELIN



Ekipa svjetski poznate TV-kuće Discovery Channel jučer je u Zrakoplovnoj bazi u Zemuniku započela snimanje priče za svoj serijal Top Five. Riječ je o serijalu koji se bavi najboljim strojevima na svijetu, među koje spadaju i hrvatski kanaderi. Točnije, riječ je o protupožarnom zrakoplovu Bombardier CL 415 Super Scooper, nekadašnjeg imena Canadair. Nakon snimanja u protupožarnoj eskadrili, snimatelj i režiser Matt Jackson snimio je na gatu Obale Petra Krešimira IV. u Zadru kadrove uzimanja i izbacivanja vode jednog od dva nova zrakoplova CL 415 koja je Republika Hrvatska kupila nakon kornatske tragedije.
Ispunjenje dječjeg sna
– Došli smo u Hrvatsku snimiti jedan od pet vrhunskih strojeva u avijaciji, a to je Bombardier CL 415 Super Scooper. Odabrali smo Hrvatsku za prezentaciju ovog zrakoplova, jer se radi o maloj zemlji koja ima puno požara na otvorenom u kojima se puno Super Scooperi koriste, rekla je producentica emisije Octavia Hartland.
Njezin kolega, režiser i snimatelj Matt Jackson priznao je da je snimanje Super Scoopera, ali i cijelog serijala o najboljim strojevima svijeta jedan od njegovih mladalačkih snova.
Super Scooper u akciji
– Iznimno sam sretan što mogu vidjeti Super Scoopera u akciji. Nadamo se da ćemo u serijalu uspjeti prikazati CL 415 što uspješnije, jer su se članovi protupožarne eskadrile potrudili pokazati nam hrvatske Super Scoopere do najmanjeg detalja i dijela opreme. Tako možemo gledateljstvu pokazati sve tehnološke inovacije koje su omogućile da ovaj stroj postane tako uspješno sredstvo u gašenju požara na otvorenom, rekao je Jackson.
Discovery Channel odabrao je Hrvatsku radi specifičnosti tzv. pp-operacija koje izvodi Super Scooper. Naime, požari na otvorenom većinom su u hrvatskom priobalju, u blizini vodenih površina s kojih zrakoplov, glisirajući brzinom od 80-ak čvorom zahvaća vodu. Zbog toga i imamo veliki broj uzimanja vode u satu leta. To su ujedno i najkritičnije faze leta koje same po sebi govore kojim naprezanjima su izloženi piloti hrvatskih kanadera, bez obzira an to radi li se o Super Scooperima ili o Airtractorima, rekao je natporučnik Matko Rušev inače zapovjednik satnije za održavanje pp zrakoplova. Rušev je bio i zemaljski koordinator snimanja koji je uspješno navodio zraklopov kroz Zadarski kanal, koji je već sada prepun brodica.
Discovery snimao požar
Neposredno prije snimanja na zadarskoj rivi, novinari Discovery Channela su imali prilike instaliranim »Go-Pro« kamerama na samom zrakoplovu, snimiti i požar u okolici Šibenika. No mogućnosti kanadera reg. oznake 811 pokazali su im ispred zadarske rive zapovjednik PP eskadrile i kapetan zrakoplova Davor Turković, kopilot satnik Krunoslav Hegeduš i tehničar letač skupnik Mario Bistre. Novinari Discoveryja danas nastavljaju snimanje razgovora s pilotima i tehničarima PP eskadrile 93. ZB Zemunik.