Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Milana Vuković Runjić dobila bitku za knjižaru

Autor: Valentina Mlađen

19.04.2013. 22:00
Milana Vuković Runjić dobila bitku za knjižaru

Foto: Vedran SITNICA



U Zadar je Milana Vuković Runjić stigla umorna i sa sretnim vijestima. Potpisala je aneks ugovora kojim je dobila bitku za svoju knjižaru »Vuković&Runjić«, a u Zadru ju je dočekala prepuna dvorana čitatelja koji su je došli slušati u sklopu manifestacije Zadar čita.
Milanu Vuković Runjić teško je opisati u nekoliko riječi. Jedna je od najplodnijih domaćih književnica, suvlasnica izdavačke kuće »Vuković&Runjić«, novinarka i majka. Javnost je u posljednje vrijeme najbolje poznaje po njezinoj rubrici »Draga Milana« iz dnevnih novina gdje odgovara na pitanja čitatelja, a moderatorici večeri Ivi Pejković otkrila je da ponekad dobiva toliko bizarna pitanja da bi se rubrika mogla zvati i Leteći cirkus Montyja Pythona.
Ipak, uz novinarski rad, Milana je poznata i priznata po svom spisateljskom radu. Pisati je počela još kad je imala šest godina, i to dnevnike koje je pisala do prije dvije godine, a s osam je odvojila dnevničke zapise od umjetničke produkcije.
– Moj prvi roman, od 16-ak stranica, zvao se »Promjene«. Napisala sam ga s osam godina i u njemu sam opisala kako primjećujem da starim, nasmijala je publiku Milana. Spisateljica je otkrila i da se nikada ne budi prije podne, najduže je bez pisanja izdržala dva dana, a od kada je dobila dijete nadahnutija je no ikada.
Govoreći o svojoj knjizi »Demoni i novinari« rekla je da knjigu prethodno nije mislila objaviti, a pisala ju je kako bi preživjela rad u redakciji dnevnih novina u kojima je tada radila.
– Kad sam došla u redakciju tamo je vladala jako loša atmosfera, na jednom se mjestu okupilo puno loših ljudi. Iz jednog tjednika sam otišla nakon objave fotomontaže Ivane Hodak u krilu generala Zagorca u istom tjednu u kojem je jadna djevojka pokopana. Došla sam u redakciju dnevnika gdje me čekala još gora atmosfera, s urednikom koji mi je godinu dana lagao u lice.