Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Zadar na drugom mjestu po efikasnosti legalizacije

Autor: Siniša Klarica

19.04.2013. 22:00
Zadar na drugom mjestu po efikasnosti legalizacije

Foto: Darko JELINEK



Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Ana Mrak Taritaš sudjelovala je jučer na jedriličarskoj regati Joshua Slocum Zadar – Kukljica. Bila je to prilika za brzi razgovor s ministricom na temu građevinskih dozvola u Zadarskoj županiji. Po posljednjim izvještajima njenog ministarstva, Zadarska županija je od najneučinkovitije u rješavanju akata u graditeljstvu, stigla na drugo mjesto po broju riješenih predmeta.
– Ono što morate znati jest da je moj predšasnik gospodin Vrdoljak bio tu i malo zagrmio, jer je zaista rješavanje, pitanje ne samo legalizacije bespravnih objekata, bilo sporo i neučinkovito. Mi smo u nekoliko navrata poslali upravne nadzore, a danas je situacija daleko bolja. Ona nije idealna, ali je daleko bolja nego što je bila prije. Zaposleni su dodatni ljudi, zaposleni su pripravnici, a po mojoj informaciji postoji jedan »cijeli kat« koji se bavi legalizacijom.
Zadarska županija ima jedno nepopularno okruženje vezano za Vir i Privlaku, gdje je lociran veliki broj bespravno sagrađenih objekata, po našoj procjeni više od deset tisuća. Po tome mi do krajnjeg roka za podnošenje zahtjeva, do 30. lipnja, očekujemo između 20 i 30 tisuća zahtjeva za legalizacijom bespravno sagrađenih objekata na području Zadarske županije. Danas nadležni upravni odjel radi stabilno i ako se pokaže da će biti zaista toliko velik broj zahtjeva, mi smo spremni opet poslati pomoć iz Zagreba, rekla je ministrica Anka Mrak Taritaš dodajući da je problem u svemu bio, ipak sporost u radu samoga upravnog odjela za provedbu akata u graditeljstvu Zadarske županije, koji je poboljšan.