Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kalmeta: Dvije su stvari nakon izbora sigurne, a jedna je da Stipe i ja odlazimo (GALERIJA)

19.04.2017. 22:00
Kalmeta: Dvije su stvari nakon izbora sigurne, a jedna je da Stipe i ja odlazimo (GALERIJA)


Kroz godine postojanja Županije morali smo se boriti s raznim iskušenjima, tegobama, prijetnjama, rekao je župan Zrilić
 Obraćajući se okupljenima u Arsenalu na svečanoj sjednici povodom 24. obljetnice osnutka Zadarske županije, župan Stipe Zrilić oprostio se nakon deset godina od te funkcije na koju se na ovim lokalnim izborima neće kandidirati. Ujedno, bila je to i posljednja skupština Županije prije lokalnih izbora. Zrilić se prisjetio svog prvog obilježavanja Dana županije 2008. godine kad je svečana sjednica održana na trajektu, brodeći morskom polovicom naše županije.
– Danas smo na onoj drugoj polovici, na kopnu, i opet se osvrćemo na godinu koja je iza nas, na ono što smo učinili više ili manje uspješno, na sve one projekte i aktivnosti kojima smo pokušali doći, iako korak bliže do cilja što si ga postavismo još davne 1993. godine kada je Županija ustrojena kao jedinica područne samouprave – korak bliže boljem, kvalitetnijem, sretnijem životu onih zbog kojih postojimo, naših žitelja. Kroz godine postojanja Županije morali smo se boriti s raznim iskušenjima, tegobama, prijetnjama. Od one najteže na samom početku rata pa do gospodarske krize, preko nerazumijevanja pojedinih Vlada do najava promjena upravno-teritorijalnog ustroja prema kojima bi naša županija mogla izgubiti svoj integritet. No naš pristup uvijek je bio vrlo konkretan, rekao je župan Zrilić.
Izaslanik premijera Plenkovića bio je zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta koji je naglasio kako su neki “zabetonirani” zadarski projekti, poput Centra Mocire i nekih od infrastrukturnih projekata, ponovno pokrenuti zahvaljujući sadašnjoj Vladi.
– Nakon ovih izbora dvije su stvari sigurne: prva je da Stipe i ja odlazimo, ali kontinuitet upravljanja županijom će se nastaviti. Da je sve do sad realizirane projekte staviti na jednu ledinu, niknula bi nova županija, rekao je Kalmeta.
I ove su godine na koncu svečanosti podijeljene godišnje županijske nagrade. Nagradu za životno djelo dobio je jedan od najplodnijih hrvatskih književnika Tomislav Marijan Bilosnić. Godišnje nagrade Zadarske županije dobili su: pokretači socijalne samoposluge Tanja i Igor Blaslov, olimpijski prvaci Šime Fantela i Igor Marenić te njihov trener Edo Fantela, Udruga Tehničke kulture “Faust Vrančić” iz Obrovca, bacač kugle Stipe Žunić, znanstvenici Ivan Župan i Tomislav Šarić te Zračna luka Zadar.
više u tiskanom izdanju sutra