Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Knjižničari iz cijelog svijeta u Zadru

Autor: Ante Rogić

19.05.2010. 22:00
Knjižničari iz cijelog svijeta u Zadru

Foto: Sebastian GOVORČIN



Gradsku knjižnicu Zadar u srijedu je posjetilo 40 ravnatelja knjižnica iz cijeloga svijeta. Riječ je o stručnom posjetu u sklopu konferencije knjižnica Metlib koja se ove godine održava u Zagrebu. Zadarsku knjižnicu posjetili su direktori ponajvećih svjetskih knjižničnih sustava (Singapur, Stockholm, Copenhagen, Barcelona, Oslo, Zürich, Shanghai, Rotterdam, Tallin, Melbourne…).
– Hvala što ste došli u ovu malu knjižnicu koja iako je mala ima prepoznatljiv stil, duh i praksu. Dobrodošli u grad Zadar, grad kulture, simbioze modernog i tradicionalnog. Večeras ćete moći vidjeti dio kulturne baštine, ali i dio modernog ovog grada, kazao je ravnatelj Gradske knjižnice Zadar mr. sc. Ivan Pehar u pozdravnoj riječi. Ravnatelj Pehar kazao nam je kako je ovo svakako još jedno priznanje za Gradsku knjižnicu Zadar.
– Uspjeli smo svijetu prenijeti poruku da se ovdje nešto događa. Ovo je prilika da radimo promidžbu ne samo knjižnice, već uopće grada Zadra, kazao je Pehar.
Prezentaciju o Gradskoj knjižnici održao je Mladen Masar, a svi sudionici konferencije dobili su na dar monografiju o Zadru i Godišnje izvješće Gradskle knjižnice.
Međunarodna federacija knjižničarskih društava i ustanova (IFLA) organizira Metlib od 1968. godine u cilju razmjene iskustava vodstva knjižnica koje djeluju u metropolama iznad 400.000 stanovnika.
Knjižnice grada Zagreba kao domaćin ovogodišnjeg Metlib-a uvrstile su posjet Gradskoj knjižnici Zadar u program Konferencije.