Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Ministar Kalmeta predsjeda sjednici Otočnog vijeća u Preku

Autor: Ivan Stagličić

19.05.2010. 22:00
Ministar Kalmeta predsjeda sjednici Otočnog vijeća u Preku

Foto: Zvonko KUCELIN



Ministar će, također, otvoriti Dom za starije i nemoćne osobe u Preku, kapaciteta dvadeset korisnika i vrijednosti 9,2 milijuna kuna. Od toga je Ministarstvo osiguralo 6,7, Zadarska županija 1,5, a Fond za regionalni razvoj, milijun kuna
Ministar mora, prometa i infrastrukture, Božidar Kalmeta, boravit će sutra u posjetu otocima Ugljanu i Pašmanu gdje će izvršiti svečanu primopredaju više komunalnih objekata i predsjedati jedanaestoj sjednici Otočnog vijeća.
Ministar Kalmeta će najprije otvoriti školsku športsku dvoranu Osnovne škole “Vladimir Nazor” u Neviđanima. Riječ je o jednodijelnoj dvorani čija je izgradnja koštala 5,4 milijuna kuna, koje je u cjelokupnom iznosu financiralo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.
Ministar će, također, otvoriti Dom za starije i nemoćne osobe u Preku, kapaciteta dvadeset korisnika i vrijednosti 9,2 milijuna kuna. Od toga je Ministarstvo osiguralo 6,7, Zadarska županija 1,5, a Fond za regionalni razvoj, milijun kuna. U građevinski dio radova utrošeno je 8 milijuna kuna, a u opremanje 1,2 milijuna. Dom će se nalaziti na mjestu nekadašnje škole i tu će se pružati usluge smještaja, prehrane, radne terapije, socijalnog rada i njege korisnika, a predviđena je i skrb za starije i nemoćne osobe izvan Doma kojima će se dostavljati obroci, čista posteljina i rublje.
Ministar Kalmeta će također predsjedati 11. sjednici koja će se održati u Pučkom otvorenom učilištu “Dom na žalu” s početkom u 11 sati. Otočno vijeće savjetodavno je tijelo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koje ima 30 članova od kojih su 19 predstavnici obalno-otočnih županija, sedam predstavnika resornih ministarstava, tri saborska zastupnika te resorni ministar. Na sjednici u Preku Dnevni red će se sastojati od sljedećih točaka: Izvješće o učincima provedbe Zakona o otocima u 2009. godini, Nacrt prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama te Izvješće Agencije za obalni linijski promet o izvansezonskom redu plovidbe za ovu godinu.
 


Konferencija o sigurnosti plovidbe i zaštiti Jadrana


Danas u Velikoj vijećnici Zadarske županije u povodu Svjetskog dana pomoraca, ministar Božidar Kalmeta, državni tajnik Mario Babić, odnosno župan Zadarske županije Stipe Zrilić, gradonačelnik Zadra dr. Zvonimir Vrančić, predstavnici EU u Hrvatskoj i predstavnici pomorskog gospodarstva i institucija i lučki kapetani, održavaju konferenciju s temom sigurnosti plovidbe i zaštite Jadrana.
Inače, 20. svibnja proglašen je Eropskim danom pomorstva deklaracijom Europskog parlamenta, Europske komisije i Europskog vijeća 2007. godine s ciljem jačanja svijesti o važnosti pomorstva. Deklaracija posebno naglašava važnost pomorstva za ekonomiju europskih zemalja te nužnost njenog jačanja uz zaštitu morskog okoliša. Središnja proslava Dana pomorstva u Europi će se održati u španjolskom Gijonu.