Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Slike, skulpture, fotografije, negativi…

Autor: Ante Rogić

19.05.2010. 22:00
Slike, skulpture, fotografije, negativi…

Foto: Zvonko KUCELIN



Povodom Međunarodnog dana muzeja u utorak je u Gradskoj loži otvorena izložba “Stečevine Galerije umjetnina u Zadru od 1998. – 2010.”. U ime Narodnog muzeja okupljene je pozdravio ravnatelj Hrvoje Perica istaknuvši kako je riječ o izložbi raznorodnih radova.
– Trebalo je sve skupiti i napraviti jednu cjelinu. Portreti s lijeve strane, ženski, su pravi mali dragulji i predstavljaju prave vrijednosti, kazao je Perica dodavši kako je na izložbi trebala biti postavljena i slika “Žrtva Ifigenije”, međutim zbog malog ulaza u Gradsku ložu nije ju bilo moguće postaviti.
Nakon Perice o samoj izložbi govorila je Ljubica Srhoj Čerina, koja je, skupa s Nevenom Štokić postavila izložbu. Napomenula je kako je posljednja izložba stečevina otvorena 1998., i obuhvatila je razdoblje od 1990. godine nadalje.
– U tisku je likovni kritičar Vinko Srhoj nazvao te akvizicije ‘djelima otpora’, jer su skupljana u teškom, umjetnosti nesklonom periodu, najtežem za Zadar od završetka Drugog svjetskog rata. U to poratno vrijeme izlagačka djelatnost Galerije zahuktavala se. Pripremajući ovu izložbu nametnulo mi se pitanje, kako treba raditi Galerija koja nema prostora za stalni postav, koja je zbog dotrajalosti početkom 2006. raseljena na dva mjesta, kustosi u Prirodoslovni odjel, a fond u Muzej grada Zadra, i kojoj je ponovno udomljavanje u neizvjesnoj budućnosti izgradnje novoga ‘Baštinskog muzeja’, istaknula je Srhoj Čerina napomenuvši kako je idejni plan budućeg muzeja upravo gotov ovih dana. Srhoj Čerina je napomenula kako su u ovom razdoblju otkupljene uglavnom fotografije formata posjetnice, a i kabinetskog formata, pretežno Tomasa Burata, glasovitog fotografa svoga vremena, ali i one drugih fotografa. U zbirci se nalaze, svega tri umjetničke fotografije legendi zadarske fotografije Ante i Zvonimira Brkana, št je značajna praznina u budućem postavu, primijetila je Srhoj Čerina zahvalivši zadarskim fotografima koji su svoje radove pokonili.
– Sada kad su galerijske zbirke katalogizirane, predstoji nam prije svega popunjavanje praznina kako bismo spremni dočekali novi muzej u kojemu će galerijski fundus konačno biti otvoren javnosti, jer njoj i pripada, a prikupljene će umjetnine odražavati odnos sredine prema kulturnoj instituciji, jedinoj te vrste u Zadru, kazala je Ljubica Srhoj Čerina.
U ime osnivača Narodnog muzeja s nekoliko prigodnih riječi obratio se župan Zadarske županije Stipe Zrilić. Istaknuo je aktivnost Galerije umjetnina u prošlosti, o čemu svjedoči bogat fundus, te upravo stoga, napomenuo je, treba pohvaliti one koji su radili na tome, ali i one koji su svoje radove poklonili.
– Na taj način čuvamo sveukupnu baštinu. Ono što čuva Galerija umjetnina je, možemo reći, duša naroda, kazao je Zrilić i proglasio izložbu otvorenom. Izložba se može pogledati do 18. srpnja.