Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zajednički i dogovorno oštetili državni proračun za 1,6 milijuna kuna

Autor: Suzana Bandić

19.05.2010. 22:00
Zajednički i dogovorno oštetili državni proračun za 1,6 milijuna kuna


Aleksandru Grgić se tereti da je iskoristivši svoj položaj sastavila neistinite carinske deklaracije, koje su sedmorica djelatnika Carinske ispostave Gaženica ovjerili i potpisali. Time su pogodovali Tomislavu Šariću, vlasniku tvrtke “Sentom” koji je uvezao 745 kilograma kristal šećera i oštetili državni proračun za preko 1,6 milijuna kuna


Velika sudnica u zgradi Županijskog suda u Zadru danas je bila pretijesna i doslovno se tražilo mjesto više na optuženičkoj klupi kada su desetorica optuženika i njihovih devet odvjetnika počeli zauzimati mjesta.
Riječ je o sudskom postupku koji se vodi protiv osam carinskih zaposlenika i vlasnika te komercijalista TO Sentom Zadar.
Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva tereti ih se za počinjene malverzacije kojima je pogodovano tvrtki Sentum prilikom carinjenja veće količine uvezenog šećera, čime je na koncu državni proračun oštećen za više od 1,6 milijuna kuna.
Vlasnik poduzeća Sentum Tomislav Šarić i njegov komercijalist Aleksandar Lodi terete se da su Aleksandru Grgić, zaposlenicu otpremničke tvrtke “Intereuropa logističke usluge” u Zadru, potaknuli da iskoristi svoj položaj te da u carinskim deklaracijama prikaže kako je riječ o nečistom šećeru za daljnju proizvodnju umjesto o čistom konzumnom šećeru čime je u konačnici na razlici plaćene carine ostvarena imovinska korist Šarićevoj tvrtki. Grgićeva je tako u vremenu od 20. lipnja pa do 17. kolovoza 2005. godine napravila ukupno 31 lažnu carinsku deklaraciju upisujući niži tarifni broj carinske tarife na osnovu kojih je kasnije Carinarnica Zadar, Carinska ispostava Gaženica, tu robu i carinila. S obzirom da je Šarić uvezao količinu od 745 kilograma kristal šećera, sa svakom je pošiljkom državni proračun oštećen za 51 tisuću kuna, odnosno za ukupno jedan milijun i 615 tisuća kuna.
Pero Klanac, carinik kontrolor, kao četvrtoptuženi tereti se da je znajući kako je riječ o neistinitim deklaracijama, jer je imao uvid u izvorne dokumente, odnosno inozemne račune i potvrde o podrijetlu robe, ipak ovjerio i potpisao 20 takvih deklaracija koje je sačinila Aleksandra Grgić, čime je državni proračun oštećen za nešto više od milijun kuna.
Za isto djelo i u istom vremenu terete se i Anđelo Šimičić, Aurelio Kalmeta, Oleg Vlahov, Tomislav Pavlović, Luciano Jelenković i Nenad Bobić-Picić.
Stavljajući ovjeru i svoj potpis svi su oni prema navodima optužnice svjesno propustili naplatiti carinu prema realnoj tarifi te tako pomogli Šariću da ostvari protupravnu imovinsku korist. Tereti ih se da su nesavjesnim obavljanjem nadzora prouzročili štetu na račun državnog proračuna i to Šimičić za iznos oko 310 tisuća kuna, Kalmeta oko 207 tisuća kuna, Vlahov za 52 tisuće kuna, Pavlović za 612 tisuća kuna te Jelenković za 357 tisuće kuna i Bobić-Picić za 153 tisuće kuna koji je ujedno i jedini među osumnjičenicima koji se u ovom postupku brani bez odvjetnika. Nakon što im je zastupnik tužiteljstva Duško Berović iščitao pozamašnu optužnicu, desetorica optuženika se izjasnila kako se na njezine navode ne osjećaju krivima. Suđenje se nastavlja.


 OPTUŽNICA ČITANA I NA TALIJANSKOM JEZIKU




Trajanje rasprave, osim zbog brojnosti optuženika, produžilo je i nesvakidašnje i čitanje optužnice na talijanskom jeziku, nakon što je pročitana na hrvatskom. Zatražio je to drugookrivljeni u ovom postupku, Alessandar Lodi, koji iako uz talijansko državljanstvo po majci ima i hrvatsko, te ima i boravište u Zadru, hrvatski jezik ne poznaje dovoljno dobro da bi mogao bez prevoditelja pratiti suđenje.