Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zbog pljačke “plašljivcem” osuđen na godinu dana zatvora

Autor: Suzana Bandić

19.05.2010. 22:00
Zbog pljačke “plašljivcem” osuđen na godinu dana zatvora

Foto: Adam VIDAS



Francuzović je priznao razbojstvo, no pojasnio je kako je to učinio jer je bio žrtva iznude Luke Kalmete i u strahu za svoj život. Sudsko vijeće izreklo mu je minimalnu kaznu smatravši kako je to odmah trebao prijaviti policiji
Nakon što je sudu priznao da je pritisnut iznudom prije dvije godine s potkapom na glavi i koristeći se pištoljem “plašljivcem” počinio razbojstvo u kladionici Super sport na Putu Bokanjca, jučer je na Županijskom sudu u Zadru na zatvorsku kaznu u trajanju od godine dana nepravomoćno osuđen Marko Francuzović (23).
Proglašen je krivim jer je 23. ožujka prošle godine u večernjim satima maskiran potkapom upao u kladionicu Super sport i prijeteći pištoljem od djelatnice zatražio novac. U strahu za svoj život ona mu je izručila dio novca iz blagajne, a on ju je potom odgurnuo, uzeo i ostatak te s plijenom od 11 tisuća kuna pobjegao u nepoznatom smjeru.
Iznoseći svoju obranu on je sudu ispričao da se na taj čin odlučio zbog straha za svoj život jer ga je u to vrijeme iznuđivao Luka Kalmeta (33), bivši europski prvak u full-contactu iz Zadra na nagovor Zdravka Barbaroše (58), vlasnika zadarskog hotela President kojemu je, nakon što je odsjeo u njegovu hotelu, ostao dužan za dio računa. Vlasnik Presidenta kao zalog zadržao mu je osobne stvari, a nedugo potom kontaktirao ga je Kalmeta s kojim se potom sastao. Kalmeta mu je, ispričao je Francuzović, tada uz prijetnje rekao da više nije dužan Barbaroši već njemu te su se dogovorili za obročno plaćanje u gotovini na ruke.
Francuzović mu je u više navrata plaćao po dvije i po četiri tisuće kuna isplativši ukupno 28 tisuća kuna, a realno je dugovao oko sedam. Vrtoglave kamate više nije mogao namirivati pa je, tvrdi, kako bi se domogao novca počinio i predmetno razbojstvo, da bi potom svoje kamatare prijavio policiji početkom prošle godine. U dokaznom postupku koristio se spis Općinskog državnog odvjetništva koje je od zadarske policije zaprimilo prijavu protiv Kalmete i Barbaroše, a kojom se prvoga tereti zbog iznude, dok se drugoga sumnjiči zbog poticanja. Osim toga, korišteni su i nalazi sudskog vještaka-forenzičara Rade Stojadinovića u kojemu se navodi kako je riječ o pištolju za zvučne i svijetleće signale te da isti ne može ugroziti život.
Temeljem takvih dokaza Francuzovićeva odvjetnica zatražila je oslobađanje njezina klijenta krivnje te se pozvala na Članak 31. Kaznenog zakona koji govori o djelu počinjenom pod utjecajem neodoljive sile, no Sudsko vijeće to nije prihvatilo.
– Riječ je o teškom kaznenom djelu koje je u posljednje vrijeme jako rašireno na zadarskom području. Izrečena kazna je minimalna i ispod nje ovo Vijeće nije moglo ići. Da smo to učinili bilo bi to prihvaćanje nelegalnog ponašanja – obrazlažući presudu kazao je predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić napomenuvši kako je ta presuda ujedno i pouka drugima da se ne upuštaju u takva kaznena djela. Pojasnio je kako je sud uzeo u obzir njegovu dosadašnju neosuđivanost, obiteljske prilike i zaposlenje, no da je mišljenja kako je okrivljenik iznudu trebao odmah prijaviti policiji i izbjeći kazneno djelo.
– U današnje vrijeme mladi ljudi sve češće posežu za oružjem i ulaze u male trgovine i kladionice te izlažu djelatnice strahu i traumi. Ana Vukojević koja je tu večer radila u kladionici Super sport sigurno će još dugo osjećati posljedice ovog čina – zaključio je Babić dodavši kako sud to nije mogao zanemariti.
Sudsko vijeće Francuzovića je zbog teških imovinskih prilika oslobodilo plaćanja sudskih troškova, no iznos od 11 tisuća kuna koji je te večeri odnio iz kladionice morat će vratiti.
Na ovu nepravomoćnu presudu obje strane u postupku imaju pravo žalbe.