Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Akrobatski piloti u Zadru

19.05.2011. 22:00
Akrobatski piloti u Zadru


Najveće ovoljetno događanje na zadarskoj obali svakako će biti “Adria Air Race Zadar 2011”, velika zrakoplovna utrka koja će se održati 20. srpnja. Zadrani će danas ekskluzivno imati priliku osjetiti dašak ugođaja koji će ova utrka donijeti u naš grad. Naime danas će se u poslijepodnevnim, i sutra u prijepodnevnim, satima, na području Poluotoka, snimati reklama za predstojeći “Adria Air Race Zadar 2011”. Avioni koji će danas i sutra prelijetati grad nisu znak nikakve opasnosti, već su to samo akrobatski piloti u misiji snimanja reklame za ovu veliku utrku.
“Adria Air Race” zrakoplovna je utrka na kojoj sudjeluju najbolji akrobatski piloti iz raznih krajeva svijeta. Ovogodišnja utrka odigrat će se iznad zadarske rive, a od drugih utrka ovog tipa razlikuje se po broju disciplina u kojima će se natjecatelji okušati. Prva disciplina bit će Akrobatska utrka između pilona s maksimalno šest zrakoplova unutar prostora za utrku. Natjecatelj mora izvesti zadani set akrobacija između pilona što je brže moguće, pazeći na preciznost i kvalitetu u izvođenju. Svako prelijetanje i akrobacije završavaju prolaskom kroz pilone (vrata) postavljene ispred publike. Pobjednik ovog natjecanja je onaj pilot koji je najbrži, kad se zbroji ukupno vrijeme, kao i eventualni negativni bodovi koje piloti dobiju ukoliko se akrobatska figura ne izvede precizno. Druga disciplina je Freestyle. U prvim akrobacijama piloti će pokazati što mogu i znaju u svojim zrakoplovima. Pobjednika ove utrke izabrat će publika i suci i to na temelju najspektakularnijeg zračnog showa koji će prikazati.
Prošli “Air Race” održan je u Dubaiju, a ovogodišnji “Adria Air Race Zadar 2011.” bit će prvi na našoj obali u 100 godina zrakoplovne tradicije u Hrvatskoj.
Današnje snimanje reklame koje će Zadrani imati priliku doživjeti kao uvod u ovaj zračni spketakl odvija se uz odobrenje kontrole leta Zadar i PU zadarske.