Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Mladen Mavar novi ravnatelj Psihijatrijske bolnice na Ugljanu

19.05.2011. 22:00
Mladen Mavar novi ravnatelj Psihijatrijske bolnice na Ugljanu


– Svoje znanje i iskustvo iskoristit ću prije svega za unaprijeđenje kvalitete i uvjeta rada u Ustanovi, životnih uvjeta pacijenata te smanjenju broja dana boravka, rekao je Mavar


Dr. sci. Mladen Mavar novi je ravnatelj koji će sljedeće četiri godine voditi Psihijatrijsku bolnicu Ugljan. Odlučilo je tako Upravno vijeće na jučerašnjoj sjednici koja je, kako saznajemo, trajala gotovo dva sata, a ravnatelj se birao između tri kandidata koja su se prijavila na natječaj.
Za vruću ravnateljsku fotelju osim Mavara borio se i dosadašnji ravnatelj dr. Darko Labura, te dr. Nikola Jelovac, specijalist psihijatrije. Upravno vijeće svoje je povjerenje nakon dvosatnog razmatranja i rasprave odlučilo povjeriti Mavaru za kojega su od ukupnih pet članova glasovali trojica. Dr. Labura imao je podršku radničkog i stručnog vijeća, no to ipak nije bilo dovoljno za još jedan, u njegovom slučaju treći mandat.
Novoizabrani ravnatelj nije skrivao zadovoljstvo ovom odlukom te je ponajprije zahvalio svima onima koji su vjerovali u njega i prepoznali kvalitete koje je stekao u 25 godina rada s psihičkim bolesnicima i psihijatriji općenito.
– Svoje znanje i iskustvo iskoristit ću prije svega za unaprijeđenje kvalitete i uvjeta rada u Ustanovi, životnih uvjeta pacijenata te smanjenju broja dana boravka, sve u skladu s općom politikom zdravstva i mogućnostima, rekao je Mavar pojasnivši kako nekih većih promjena neće biti jer 80 posto svih prihoda odlazi na plaće zaposlenika. O svom prethodniku ima samo riječi hvale te ističe kako se nada dobroj suradnji, a njegovo dugogodišnje iskustvo drži izuzetno vrijednim.
Dr. Labura će, naime, i dalje voditi Forenzički odjel u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan za što ujedno ima i subspecijalizaciju. O njegovoj stručnosti, ali i kvaliteti protukandidata, govori i podatak da je odluka donesena tek na trećoj sjednici Upravnog vijeća. Naime, prve dvije sjednice odgođene su jer su glasovi bili podijeljeni – dva za dr. Laburu, dva za dr. sci. Mavara te jedan (član Upravnog vijeća) neodlučan. Upravo taj glas na jučerašnjoj sjednici Mavaru, kojemu se ponajviše zamjeralo što je psiholog, a ne psihijatar, je dao prednost osiguravši mu ujedno četverogodišnji mandat.
Laburi se, kako saznajemo, zamjerala popustljivost prema resornom ministarstvu, kada je bila riječ o otvaranju odjela za produženo liječenje ovisnosti, popularno nazvanog detoks jedinica.
Splićaninu koji je doktorat iz područja psihijatrije stekao na talijanskom sveučilištu, Jelovcu, osim preslikavanja talijanskog modela i pristupa liječenju na “talijanski način” na ruku sigurno nije išla ni činjenica da nije član HDZ-a.