Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Okončano obilježavanje 285. obljetnice dolaska Arbanasa

19.05.2011. 22:00
Okončano obilježavanje 285. obljetnice dolaska Arbanasa


Održano je posljednje iz niza predavanja tečaja arbanaškog govora za ovu školsku godinu. Tečaj se održavao u prostorima Gradske knjižnice Zadar, ogranak Arbanasi i okupio je više desetaka polaznika svih uzrasta. Predavači su bili Dorijan Perović, Antonela Štefulić, Suzana Perović i Klaudio Stipčević. Ovim predavanjem je ujedno i službeno okončano obilježavanje 285. obljetnice od dolaska Arbanasa iz Barske nadbiskupije u Zadar (1726.-2011.) u sklopu kojeg su proslavljeni i Dani Gospe loretske.
Polaznici su se na ovom predavanju i tečaju arbanaškog govora bavili glagolskim vremenima i ponavljanjem dosad naučenoga. Također su najmlađi polaznici pod vodstvom Maria Petanija uljepšali tečaj izvođenjem tradicionalnih dalmatinskih pjesama.
Organizator ovog projekta učenja arbanaškog govora je Društvo zadarskih Arbanasa, čiji je predsjednik Enio Grdović istaknuo da im je cilj da ovaj govor zadarskih Arbanasa bude živa riječ u obitelji, na ulici, na javnim mjestima, da se čuje u autobusu i na pijaci.
-Ne previše ali onoliko koliko je to dostupno i da se održi. Da dostignemo jednu održivost za sve nas, kazao je Grdović koji je i najavio nastavak održavanja ovih tečajeva s početkom nove školske godine na jesen.