Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Perić: U vrijeme odobravanja kredita Lerga je uredno poslovao

19.05.2011. 22:00
Perić: U vrijeme odobravanja kredita Lerga je uredno poslovao


– Ja sam uvijek savjesno obavljao svoj posao i gledao interes banke. Dakle, ukupni kredit iznosio je oko 680 tisuća eura, procijenjena vrijednost založene nekretnine kretala se oko 6,5 milijuna kuna, a temeljem kamata banka je trebala zaraditi 110 tisuća eura – Ivan Perić


Činjenica je da se u ovom postupku protiv mene sve svodi na jedan jedini dokument – punomoć koju ja nikada nisam dobio! Svoje sam odluke stoga donosio temeljem uvida u dokumentaciju nadležnog Trgovačkog suda koja se odnosila na Trgovačko društvo Mauricijus d.o.o. te procjeni sudskog vještaka. Iz svega toga bilo je razvidno kako društvo uredno posluje, a isto tako u to vrijeme prema banci je podmirivalo sve svoje obveze – rekao je Ivan Perić (47), bivši direktor poslovnice Croatia banke u Zadru, iznoseći jučer svoju detaljnu i iscrpnu obranu na Županijskom sudu u Zadru gdje mu se zajedno s Josipom Lergom (29), direktorom trgovačkog društva “Mauricijus” d.o.o iz Slivnice Donje, sudi zbog zloporabe položaja i ovlasti s ciljem pribavljanja veće imovinske koristi.
Banka osigurana založnim pravom
Perić je pojasnio kako je prvi kredit u iznosu od 350 tisuća eura Lergi odobren temeljem elaborata za gradnju poslovno-stambenog objekta u Poreču i to na vrlo atraktivnoj lokaciji. Riječ je bila o zemljištu s izgrađenim temeljima nakon čega je od ukupnog iznosa 280 tisuća proslijeđeno vlasnicima nekretnine, dok je ostatak novca uložen u gradnju. Kako su u međuvremenu poskupjele nekretnine, a Lergi preostala svota novca nije bila dostatna za dovršenje objekta, on je zatražio novi kredit u iznosu od milijun kuna. To mu je također odobreno, a Perić je pojasnio kako nije bilo razloga da mu se ne odobri s obzirom na vrijednost kredita naspram ukupnoj vrijednosti nekretnine u konačnoj fazi.
– Ja sam uvijek savjesno obavljao svoj posao i gledao interes banke. Dakle, ukupni kredit iznosio je oko 680 tisuća eura, procijenjena vrijednost založene nekretnine kretala se oko 6,5 milijuna kuna, a temeljem kamata banka je trebala zaraditi 110 tisuća eura. Brisovnice za koje me se također sumnjiči koje sam izdao za dva stana i jedan poslovni prostor kako bi ih Lerga mogao prodati, izdane su pod svim tim uvjetima i banka tu nije bila ugrožena, njezina zarada bila je osigurana založnim pravom nad ostatkom nekretnine – pojasnio je Perić dodavši još i kako je Lergu prvi put vidio kada mu je kao klijent došao u banku.
Tužiteljstvo Perića sumnjiči za pogodovanje Lergi
Prema optužnici Lerga je tijekom 2006. godine od Croatia banke zatražio dva kredita u iznosu od milijun kuna i 350 tisuća eura kako bi kupio i preuredio jednu stariju vilu u Poreču na osam etaža, što mu je Perić kao direktor te banke i odobrio, nakon čega je banka na nekretninu upisala svoje založno pravo. Iako znajući da se s nekretnine ne može skinuti založno pravo sve dok se kredit u cijelosti ne vrati, Perića tužiteljstvo sumnjiči da je upravo to učinio, odnosno da je za dva stana i jedan poslovni prostor u vili izdao brisovnice i tako Lergi omogućio da ih proda. Nakon prodaje Lerga novac nije uplatio na račun TD “Mauricijus” d.o.o već je, navodi se u optužnici, tvrtku oštetio za taj iznos, a sebi stekao nepripadajuću imovinsku korist.
Suđenje se nastavlja početkom lipnja kada će drugooptuženi Josip Lerga iznijeti svoju obranu.