Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Urbana područja glavni su izvor klimatskih promjena

19.05.2011. 22:00
Urbana područja glavni su izvor klimatskih promjena


Dvije trećine svjetske populacije živi u gradovima, koji konzumiraju čak 75 posto energije i emitiraju 80 posto ugljičnog dioksida, ističu parlamentarci
Stotinjak članova parlamenata koji se bave urbanim razvojem, zaštitom okoliša i uvjetima stanovanja, jučer i danas sudjeluje na 7. svjetskom forumu globalnih parlamentaraca za Habitat. Nazočne je u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru pozdravio predsjednik globalnih parlamentaraca Peter Götz, rekavši da je jedna od najvažnijih zadaća globalnih parlamentaraca kako uključiti gubitnike, one najsiromašnije u zemljama u razvoju, u proces održivog urbanog razvoja. Götz je rekao da se njegova udruga želi uključiti u procese iskorištavanja i primjene obnovljive energije, a tijekom rasprave bilo je govora i o utjecaju klimatskih promjena na održivi urbani razvoj.
Problemi velikih migracija
Nazočnima se obratio i potpredsjednik Habitata Europa, saborski zastupnik HDZ-a Jerko Rošin, koji je predsjedao plenarnim dijelom sjednice. Istaknuo je Habitat kao dio Ujedinjenih naroda jer se u svjetskoj politici sve više ističu problemi velikih migracija, uvjetovanih lošim ekonomskim stanjem u zemljama u razvoju. Oni, kaže Rošin, uzrokuju povećano korištenje prostora koje proizvodi velike probleme u stanovanju.
Globalnim parlamentarcima obratio se i zadarski dogradonačelnik Dražen Grgurović koji je podsjetio na tri tisuće godina godina staru povijest Zadra. To je grad, kaže Grgurović, u koji su ljudi dolazili i odlazili, ali su svi ostavljali barem zrno svog znanja i kulture. Danas je Zadar grad s izrazito pomorskom orijentacijom.
– Grad je to koji je utrošio kredit Svjetske banke u pročišćavanje otpadnih voda, što je rezultiralo činjenicom da je cijeli grad praktično postao velika plaža. Zadar je grad koji je svega 30-ak minuta vožnje udaljen od čak pet nacionalnih parkova. Stoga su Zadrani posebno osjetljivi na zakone koje donose parlamentarci Habitata, rekao je dogradonačelnik Grgurović.
 Parlamentarcima se kratkim pregledom o povijesti Sveučilišta u Zadru obratio i rektor Ante Uglešić.
Donosi se deklaracija
Danas bi se, na kraju plenarnog zasjedanja, trebala usvojiti tzv. Zadarska deklaracija. U nacrtu Zadarske deklaracije pod nazivom “Dobri zakoni za bolji Habitat” stoji kako dvije trećine svjetske populacije živi u gradovima. Čak 75 posto energije konzumira se u gradovima koji emitiraju 80 posto globalne emisije ugljičnog dioksida. Urbana područja, po globalnim parlamentarcima, glavni su izvor klimatskih promjena, pa će se oni založiti za usvajanje onih zakona u svojim nacionalnim parlamentima koji će omogućiti održivi razvoj. Kroz regionalne parlamentarne organizacije osigurat će se izmjena novih saznanja kako te odredbe implementirati u nacionalna zakonodavstva.
 Globalni parlamentarci će na tom tragu istupati u javnim debatama s predstavnicima vlada i njihovih organizacija, ali i s predstavnicima biznisa, kako bi se na optimalan način provele odredbe o održivom razvoju. Zatražit će se od vlada ali i međunarodnih financijskih institucija da financijski podrže UN-HABITAT i njegove programe.
Deklaracijom se potvrđuje prevencija od zagađenja mora, kao jedan dio zaštite bio-raznolikosti kroz kontrolu balastnih voda koje prevoze brodovi trgovačkih mornarica. Inzistirat će se na umanjenju posljedica povećanja razine mora uvjetovane stalnim otapanjem polarne kape. Zbog svega toga, globalni parlamentarci će također inzistirati i na stručnom usavršavanju i informiranju njihovih kolega u parlamentima zemalja članica UN-a, kako bi oni u konačnici mogli što brže i kvalitetnije donositi propise i zakone koji dotiču područje održivog urbanog razvoja.
 Zadarska deklaracija iskazala je i solidarnost sa žrtvama potresa i tsunamija u Japanu.


 ZADARSKO DOMAĆINSTVO


Zadar je odabran za domaćina 7. svjetskog foruma GPH slijedom odluke GPH Izvršnog odbora donesene u ožujku 2010. u Rio de Janeiru u Brazilu, koja je potvrđena odlukom odbora u listopadu 2010. godine u Pekingu. Tim je odlukama prethodio prijedlog kojeg je predsjedniku GPH Peteru Götzu izložio Jerko Rošin, inače potpredsjednik GPH Europa i zastupnik u Hrvatskom saboru, da se Hrvatska kandidira za domaćina 7. svjetskog foruma globalnih parlamentaraca za Habitat. Kandidaturu grada Zadra kao i prezentaciju njegovih mogućnosti u ime grada Zadra u Brazilu je predstavio zamjenik zadarskog gradonačelnika Dražen Grgurović.
 Svjetski forum Globalnih parlamentaraca za Habitat odvija se pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora. Organizatori su Grad Zadar i Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, koje radu GPH u Hrvatskoj daje stručnu podršku.