Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Dan “D” za HDZ, glasovanje započelo u 13 sati

19.05.2012. 22:00
Dan “D” za HDZ, glasovanje započelo u 13 sati


Došao je dan “D” za Hrvatsku demokratsku zajednicu. Nakon provedenih unutranjašnjih izbora koji su trajali tri mjeseca i održanih čak 3.052 izbornih skupština na svim razinama, HDZ danas bira novog predsjednika stranke. Glasovanje je započelo točno u 13 sati.  
Za predsjednika HDZ-a kandidiralo se pet osoba: Jadranka Kosor, Darko Milinović, Tomislav Karamarko, Domagoj Milošević i Milan Kujundžić, a o novom predsjedniku u dvorani Vatroslav Lisnski u Zagrebu odlučivati će točno 2.017 od 2.143 pozvanih izaslanika. Zadrani imaju točno 110 izaslanika.
Za najveće stranačke dužnosti sa zadarskog područja kandidiralo se osam osoba: Božidar Kalmeta, Drago Krpina, Ana Lovrin, Zlatko Begonja, Stipe Zrilić,  Zvonimir Vrančić, Božidar Longin i Davor Lončar. Dakako, tu su i Tomislav Karamarko koji je porijeklom iz Kruševa te Joso Škara sa zagrebačkog Trnja, porijeklom iz Škabrnje.
U izvješću o radu od srpnja 2009. godine, predsjendica HDZ-a Jadranka Kosor ustvrdila je da su nakon odlaska Ive Sanadera iz politike formirali novu koalicijsku Vladu te da su započeli težak i mukotrpan rad. Kosor je govorila isključivo o uspjesima, pozivala se na Europsku uniju…
Predstavljanje kandidata, abecednim redom, počelo je nešto prije 12 sati. Svaki kandidat mogao je govoriti 10 minuta. Prvi se izaslanicima obratio predsjednički kandidat Tomislav Karamarko koji je produljio svoj govor pa su i ostali kandidati dobili po 15-ak minuta. 
–  Jedini koji može voditi Hrvatsku je jedino obnovljen i snažan HDZ. To je onaj HDZ koji je obranio Hrvatsku državu, to je onaj HDZ koji je ispunio i posljednji cilj Franje Tuđmana, članstvo Hrvatske u EU. Nemamo se bojati ničega! Pogledajte oko sebe, vidite ovu snagu. Pozivam vas da danas bude dan koji će označiti kraj zapuštenosti HDZ-a, Karamarkove su poruke.
Druga je na reduje bila Kosor koja je podsjetila da je preuzela vodstvo stranke nakon što ih je Sanader “napustio i iznevjerio” Pozvala je članstvo da glasa po svojoj savjesti, da račune polaže “sebi i dragom Bogu”.
–  Sve za Hrvatsku, Hrvatsku i branitelje ne damo nizašto, onako kako nas je učio dr. Franjo Tuđman, rekla je Kosor.
 
Za govornicu je došao Darko Milinović koji tvrdi da HDZ mora udariti temelje “novom domoljublju”. Obratio se mladeži, koju je pozvao na bunt.
– Tko je napravio najveći udar kad smo rušili Jugoslaviju? Mladi demokršćani. Vi morate imati bunt ideje, bunt znanja. Isto kao Nijemci. Zašto bi mi bili manje ponosni nego Nijemci u EU?, kaže Milinović dodajući kako je kao 17-godišnjak branio Hrvatsku s puškom na ramenu.
Zadnji od pet predsjedničkih kandidata govorio je Domagoj Ivan Milošević, čije je predstavljanje isprva primljeno mlako a završilo je ipak aplauzom.
–  Danas okrećemo novu stranicu. A sutra dragi prijatelji, pred nama su veliki ciljevi i izazovi. Balkan i Jugoslavija su iza nas, a pred nama je Europa, zajednica stabilnih i dominantnih. Zato mora imati novo vodstvo koje će omogućiti i čuvati s ponosom uspomenu na prolivenu krv, čuvati nacionalne interese.