Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Dodaj frizbi!

Autor: Valentina Mlađen

19.05.2013. 22:00
Dodaj frizbi!

Foto: Vedran SITNICA



To je dinamičan sport koji potiče poštovanje među protivnicima, socijalizaciju i nenasilno rješavanje problema


U Škabrnji je proteklog vikenda održano jedno od najneobičnijih sportskih natjecanja u Hrvatskoj – Open ultimate prvenstvo Hrvatske u kojem je glavni sportski rekvizit bio leteći disk, poznatiji kao frizbi.
– Ukratko, ključna stvar kod ovog sporta je “fair play”. To je dinamičan sport koji potiče poštovanje među protivnicima, socijalizaciju i nenasilno rješavanje problema. Sudaca nema, igrači su sami suci na terenu i o svemu se međusobno dogovaramo, bez svađe i konflikata, pojašnjava predsjednik Hrvatskog Flying Disc saveza Ognjen Livada. Sam se u sport zaljubio, ni manje ni više, nego na Havajima gdje je naišao na letak s pozivom za igranje ultimate frizbija. Tamo je naučio pravila igre i od 2005. godine neobični sport je začet i u Hrvatskoj. U sam Zadar stigao je prije jedno dvije godine s osnivanjem Ultimate kluba “Pijat” koji je bio domaćin i suorganizator turnira.
Prvenstvo održano u Škabrnji drugo je takve vrste u Hrvatskoj, a prvo je održano prošle godine u Karlovcu. Kroz dva dana na terenu je “snage” okušalo šest ekipa iz čitave Hrvatske: Flying Disk Klub Zagreb, Mamuti na travi – Zagreb, Chicks with discs – Zagreb, Rio frizbi – Rijeka, Vertigo – Varaždin, Čakovec i Ultimate klub “Pijat” – Zadar. Hrvatski Flying Disc savez okuplja sedam klubova, no ta brojka je u stalnom porastu, a osobito rade na edukaciji djece i mladeži koju ovaj sport sve više privlači. Iako ovaj sport u Hrvatskoj još uvijek nije profesionalan postaje sve popularniji.