Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Forum sačuvan i u učeničkim radovima

Autor: Valentina Mlađen

19.05.2013. 22:00
Forum sačuvan i u učeničkim radovima

Foto: Marin GOSPIĆ



Učenici su sami mogli izabrati koji spomenik će obrađivati pa su tako jedni skicirali Donat, drugi Crkvu sv. Marije, a treći pak toranj i krov katedrale


S olovkom u ruci i mapom na koljenima učenici Osnovne škole Petra Preradovića skicirali su spomeničku baštinu svoga grada. Nadareni mladi likovnjaci jučer su u povodu Međunarodnog dana muzeja, u organizaciji Muzejsko-pedagoške službe Narodnog muzeja Zadar, sudjelovali u likovno-literarnoj radionici na Forumu.
Tradicionalna manifestacija, plod dobre suradnje OŠ Petra Preradovića i Muzejsko-pedagoške službe, održava se već treću godinu u kontinuitetu.
– Cilj je da se djeca upoznaju s najpoznatijim spomeničkim kompleksom u svom gradu, da upoznaju njegove poruke, značaj i da se sačuvaju njegove vrijednosti. Danas smo, na žalost, sve češći svjedoci devastacije spomenika od strane mladih, a ovo je način da se djeca senzibiliziraju, da ne budu ti koji će devastirati već oni koji će čuvati baštinu, pojasnio je ravnatelj škole Milan Marasović koji je, uz profesoricu likovnog Ljubicu Dujić, nadgledao učenike.
Na radionici je sudjelovalo dvadesetak učenika od petog do osmog razreda škole. Učenici su sami mogli izabrati koji spomenik će obrađivati pa su tako jedni skicirali Donat, drugi Crkvu sv. Marije, a treći pak toranj i krov katedrale.
Učenici su jučer spomenike samo skicirali olovkom, a radove će završavati u školi u različitim likovnim tehnikama. Dodatan motiv mladim likovnjacima je i izložba koja će se održati krajem rujna ili početkom listopada ove godine, a na kojoj će ovi radovi biti izloženi u muzeju.