Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Izbori protekli mirno

Autor: Minja Gugić

19.05.2013. 22:00
Izbori protekli mirno

Foto: Željko MRŠIĆ/PIXSELL



Iz zadarskog Izbornog povjerenstva u kojem su sjedili  zadarski suci Općinskog i Županijskog suda jučer – desetak minuta prije zatvaranja birališta,  saznali smo kako su izbori na cijelom području Županije protekli uglavnom mirno.
No, manjih nepravilnosti u kršenju izbornih pravila je bilo pa su tako građani prijavili Izbornom povjerenstvu pokušaj kupovine glasova u mjestu Vir na istoimenom otoku i to za 200 do 400 kuna ako kandidatima predoče dokaz u obliku fotografije.
Građani su potom dojavili GONG-u i o neprimjerenom ponašanju raznih političkih stranaka, nezavisnih lista i pojedinačnih kandidata koji pozivaju na glasanje za određenog kandidata te da su neki kandidati sakupljali i vozili birače na biračka mjesta, a takav je slučaj zabilježen u Gračacu, Udbini, ali i još nekim krajevima Lijepe Naše.
Najbrojnije prijave odnosile su na kršenje izborne šutnje od strane stranačkih i nezavisnih kandidata prema informacijama GONG-a i to telefonskim pozivima, a i Zadar je među njima.
Stranka hrvatskog zajedništva podružnice u Poličniku prozvala je Birački odbor svoga mjesta. Naime, kako je član te stranke Goran Marinović javio Županijskom izbornom povjerenstvu radilo se o nepravilnostima u radu i to tako da je član biračkog odbora sugerirao glasačima za koga da glasuju, a promatrači, kako se požalio, nisu reagirali na primjeren i potreban način.
Zabilježen je i jedan grafit na glasačkom mjestu Osnovne škole Bartula Kašića u Zadru. Netko nepoznat je ispisao parole na zidovima škole i to na samom ulazu u glasačke prostorije – “Zadar je pao”, “Zadranka”, “Bagat” , “TIZ” te na kraju kao svojevrstan zaključak – “Lopovi dosta je više!”.
Počinitelj je za sada zadarskoj policiji nepoznat, a kako su jučer pojasnili u PU zadarskoj zapravo još uvijek nije sasvim pouzdano utvrđeno je li grafit nastao u noći prije izbora ili je pak starijeg datuma.