Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kalmeta mora na pripetavanje s Bilićem

Autor: Siniša Klarica

19.05.2013. 22:00
Kalmeta mora na pripetavanje s Bilićem

Foto: Zvonko KUCELIN



Božidar Kalmeta i Ivo Bilić u drugom će krugu odlučiti tko će biti novi gradonačelnik Zadra. Zanimljivo je da je Božidar Kalmeta u ranim jutarnjim satima ponedjeljka, već unaprijed proslavio pobjedu, ali se kasnije ispostavilo da je umjesto 50,16% koliko su greškom izračunali u njegovom stožeru, zapravo osvojio 48,43% glasova birača.
Razlog je, potvrdio je Željko Lončar u tome što informatičar u aplikaciju koji obračunava po D’Hondtovoj metodi, nije stavio i nevažeći broj listića. Suprotno predviđanjima i anketama koje su Kalmeti davale prolaz već u prvom krugu, a neizvjesnu situaciju u Gradskom vijeću, dogodilo se obratno. Kalmeta i Bilić će morati u drugi krug. Za Božidara Kalmetu je glasovalo 12.950 birača, a za Ivu Bilića 8.551 birača.
HDZ u vijeću ima tek većinu od jednog glasa. Koalicija HDZ, HSP AS, HSU, A HSS i HČSP pobjednik je lokalnih izbora za Gradsko vijeće Zadra. S osvojenih 42,86% osvojili su i 16 mandata što im je dovoljno za većinu u Gradskom vijeću. 
Na drugom mjestu je koalicija SDP-HNS-DSU-HSLS-Zeleni koja je osvojila 29,24% glasova ili 11 vijećničkih stolica. Akcija mladih osvojila je 1.717 i dobila dva mandata, a Sinovčić je s 1.416 glasova osvojio, također dva mandata.
Jedino iznenađenje izbora jest potpuni debakl koalicije HSS-HSP-BUZ s bivšom predsjednicom županijske skupštine Irenom Devčić koja je osvojila samo 601 glas, dok 249 glasova donedavnog dožupana Đanija Bunje to zapravo i nije. Ovo samo pokazuje da HDZ zapravo politički melje svoje koalicijske partnere, poglavito one koji pri kraju mandata „iskaču” iz koalicijskih okvira ili otvaranjem raznih afera pokušavaju zaraditi koji politički bod.