Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Nadamo se boljoj situaciji i povratku

Autor: Velimir Brkić

19.05.2013. 22:00
Nadamo se boljoj situaciji i povratku

Foto: Velimir BRKIĆ



Možda i moj glas bude odlučujući za pobjednika, zato sam i došao, govori ugostitelj Bađa iz Novog Sada


Izborna utrka za dogradonačelnika Obrovca i četiri od 13 vijećnika srpske nacionalne manjine u Gradskom vijeću, iz Srbije i Republike Srpske uspjela je dovesti sveukupno sedam autobusa, upola manje nego na lokalnim izborima prije četiri godine.
U Bilišanima pokraj Obrovca, pokraj ceste oko punoga stola sa lešo jaretinom i domaćim vinom, okupilo se poveće društvo predvođeno Dušanom Olujićem, kandidatom koalicije SDSS-DPS za Županijsku skupštinu (četvrti po redu) i kandidatom za dogradonačelnika Obrovca Draganom Milankom.
– Treba ispuniti svoju građansku dužnost, glasovati i nadati se boljem kad Hrvatska uđe u Europsku uniju, kažu.
Glasovi odluke
Nekoliko stotina metara dalje na istok prema Žegaru na biralištu je jedan sat do zatvaranja glasovalo preko 200 od 591 birača.
– Već zarana se glasovalo pa je ova vruća kozletina baš dobro došla. Najviše je došlo iz Vojvodine. Ovo je prilika da se posjeti rodbina, svoja imanja i groblja. Past će i pjesma, govore.
Nasuprot onih iz Vojvodine zainteresiranost građana srpske nacionalne manjine koji žive u Srbiji i Republici Srpskoj za ove lokalne izbore znatno je manja nego prije četiri godine.
– Uvjereni smo u bolje sutra, zato smo i došli. Možda i moj glas bude odlučujući za pobjednika, zato sam i došao, govori ugostitelj Bađa iz Novog Sada kojem nije bilo teško doputovati u Žegar i glasovati.
Veliko društvo ispred Dalmatinke igra na boće ili je zauzeto čašicom razgovora, uglavnom sa bocom piva. Ipak, svi su spremni odgovarati na pitanja i komentirati  izbore i trenutnu životnu situaciju.
– Došao sam ljudima pomoći da dam svoj glas. Došao sam iz Rume ali trenutno radim u Italiji. Nadam se nekom poboljšanju, a što drugo. Treba biti optimist, rado bih se vratio u Žegar. Samo neka prođe kriza i da bude posla za sve građane, kaže nam Milanko.
Želimo se vratiti
Osim organizirano i autobusima mnogi su došli i o svom trošku, osobnim automobilima.
– Došao sam sinoć iz Srbije ispuniti svoju dužnost, ali i doprinijeti da nam bude bolje. Došao sam, dakako, i obići svoje selo i kuću. Mi stariji ili smo se vratili ili ćemo se vratiti, no ovdje je težak život i nema uvjeta, pogotovo za mlade. Nadam se da će ipak biti bolje, rekao nam je Sveto.
Među onima koji su doputovali veliki je broj mladih, ne odbacuju mogućnost povratka u Hrvatsku nakon njezina ulaska u Europsku uniju, usprkos tomu što su zapravo odrasli i našli posao.
– Dobro bi bilo da se mladi vrate na svoju djedovinu, međutim, i oni koji su ovdje, Obrovcu ili Zadarskoj županiji ili nemaju ili strepe za posao. Ljudski je vjerovati u bolje i bolje će sigurno doći, rekao je Nikola Bundalo dok nedaleko škole čuva manje stado koza.
Srbi traže svoja prava
Na biralištu u školi tek nekoliko birača, do 18 sati glasovalo je oko 390 od 1.040 građana s pravom glasa.
Kuće su donekle obnovljene, rekao je Subotić, oni koji su se vratili žive dosta teško i nas koji smo malo ovdje malo preko granice treba netko predstavljati u lokalnoj vlasti.
– Došli smo posjetiti obitelj, a ujedno i izaći na izbore. Ni jedne izbore, osim predsjedničkih, do sada nisam propustio. Želim svojim glasom pomoći Srbima da ostvare svoja prava, a to se najbolje može na izborima, rekao je birač koji se predstavio kao Srećko i koji je na izbore došao s čitavom obitelji.
U Smokoviću u Općini Zemunik do pred zatvaranje izbora glasovalo je 58 od 342 birača. Srpska nacionalna manjina u Vijeću će imati jednog svog vijećnika.