Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ponos Gimnazije Jurja Barakovića

Autor: Valentina Mlađen

19.05.2013. 22:00
Ponos Gimnazije Jurja Barakovića

Foto: Vedran SITNICA



Tamara ima zanimljiv hobi pa preko interneta uči korejski i poljski jezik, Marijana uz hrvatski “rastura” matematiku i kemiju, a Lucija, državna prvakinja iz njemačkog jezika i županijska u kemiji ove će godine na studij biokemije


 Tamara Atelj, Marijana Zrilić i Lucija Franin ponos su Gimnazije Jurja Barakovića. Sve tri učenice na nedavno održanom državnom natjecanju iz hrvatskog jezika ostvarile su odlične rezultate koje su upisale u listu svojih uspjeha. Naime, gotovo svaka od ovih djevojaka uz hrvatski natjecala se barem u još jednom predmetu, a svojom svestranošću oduševljavaju profesore i sve oko sebe.
Najuspješnija u hrvatskom jeziku bila je Tamara koja je u kategoriji prvih razreda osvojila 2. mjesto.
– Volim analizirati riječi i rečenice. Hrvatski je zanimljiv zbog iznimaka, a ne zbog pravila, jednostavno je objašnjenje ove učenice. Drugo mjesto bilo joj je neočekivano, ali to ne znači da je ispit bio težak. Četrnaest stranica zadataka Tamara je riješila bez problema. Inače ona ima i jedan zanimljiv hobi – učenje stranih jezika, što samo po sebi ne bi bilo posebno zanimljivo da među tim stranim jezicima  nije i egzotični korejski koji proučava od sedmog razreda osnovne škole. Tako je najprije preko interneta uspjela svladati njihovo pismo – hangul, a potom i vokabular i  gramatiku. Pomoću interneta uči i poljski, a posluži se i udžbenicima i radnim bilježnicama.
Marijana Zrilić u kategoriji drugih razreda osvojila je 4. mjesto na natjecanju iz hrvatskog. Prošle godine na istom natjecanju osvojila je treće mjesto, koje joj je i ove godine izmaknulo svega za jedan bod. Ujedno ove godine bila je 3. na državnom natjecanju iz matematike, a bila je pozvana i na državno natjecanje iz kemije.
– Moram priznati da je prošle godine, kada je natjecanje iz hrvatskog bilo u Poreču bilo zanimljivije jer smo mi putovali, a kada si u svom gradu onda propustiš to uzbuđenje novoga. Volim natjecanja iz hrvatskog jer me privlače zadaci, a lakši su od matematike pa si sretan jer dobro riješiš test, kaže Marijana koja, kako je vidljivo iz rezultata s natjecanja iz matematike ni s ovim predmetom nema problema.
– Sve je to logika i povezivanje, zaključuje učenica na upit kako je uspješno povezala matematiku, kemiju i hrvatski jezik.
S odličnim ovogodišnjim rezultatima na natjecanjima od škole se oprostila i jedina maturantica u ovom sastavu Lucija Franin. Ona se nada kako će od jeseni na studij biokemije. Sudeći po njezinom znanju to joj neće biti niti najmanji problem. Lucija je, osim desetog mjesta na državnom natjecanju iz hrvatskog jezika, županijski prvak iz kemije i državni prvak iz njemačkog jezika. Iako je na natjecanje iz njemačkog jezika išla bez ikakvih očekivanja zasjela je na prvo mjesto. Ispiti iz ova dva jezika dosta su različiti, a Lucija kaže kako joj poznavanje gramatike jednoga ponekad pomaže i u učenju drugoga jezika.
– Postoje sličnosti u hrvatskoj i njemačkoj gramatici, no čini mi se da je njemačka gramatika u nekim stvarima organiziranija, manje je pravila, ali više toga objašnjavaju, kaže Lucija.
Lucija odlazi na biokemiju, a Tamara i Marijana za sada još uvijek ne razmišljaju o tome što će jednoga dana studirati. Što god da odluče sigurno je da ove učenice čeka uspjeh u životu.