Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadar je postao regionalni centar plesa

Autor: Valentina Mlađen

19.05.2013. 22:00
Zadar je postao regionalni centar plesa

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Toliko pozitivne energije i snažne ekspresije na jednom mjestu, ispričanih priča bez ijedne izgovorene riječi Zadar nema priliku često vidjeti


Oni koji ne razumiju što je to u plesu što privlači tolike umjetnike i gledatelje koji očarano gledaju balet u trajanju od nekoliko sati, ili pak neku predstavu suvremenog, jazz, hip-hop ili nekog drugog plesnog izričaja trebali su u subotu navečer navratiti u zadarsko Kazalište lutaka. Zadar je naime, drugu godinu za redom ugostio Zadarski plesni festival – In memoriam Nives Šimatović Predovan kojeg je lani pokrenula voditeljica Plesne udruge “Gesta” Nena Jurišić.
Međunarodni karakter
Plesni ansambli iz čitave Hrvatske, te po jedan iz Makedonije i Slovenije, što je ovogodišnji festival podiglo na međunarodnu razinu, predstavili su u Zadru suvremena strujanja u različitim plesnim izričajima i raznolikost plesne scene te je Festival, makar na jedan dan, Zadar postavio u regionalni centar plesa.
Iscrpljena, ali sretna Nena Jurišić, glavna odgovorna za Festival kaže kako je dan nakon primala poruke oduševljenja, što od strane publike, što od sudionika.
– Komentari su izuzetno pozitivni, a drago mi je da je i publika uspjela doživjeti čaroliju plesa kao i mi plesači. Imali smo dobar program, maštovite i kvalitetne koreografije, odličan izbor glazbe… Sami sudionici bili su oduševljeni gradom, smještajem i kazalištem u kojem su nastupili, potvrđuje Nena kako je i ovogodišnji Festival u potpunosti uspio.
Toliko pozitivne energije i snažne ekspresije na jednom mjestu, ispričanih priča bez ijedne izgovorene riječi Zadar nema priliku često vidjeti. Festival možda najbolje opisuje naziv jedne od plesnih skupina koja je nastupala, “Corpart” iz Osijeka – jer radi se zaista o pravoj umjetnosti tijela i mogućnosti da ga plesači pretvore u jedan od najsnažnijih instrumenata komunikacije. Brojka od 13 plesnih klubova koliko ih je nastupilo na prvom festivalu, ove godine popela se na čak 19. Predstavljene su 34 koreografije u različitim plesnim izričajima, od suvremenog plesa, jazza, funky jazza, pa do gimnastičko-klasičnog plesa, a brojnost sudionika, sugerira kako Zadarski plesni festival brzo prerasta svoje okvire te bi dobro bilo kada bi se iduće godine mogao proširiti na trajanje od dva dana.
Osim koreografija koje su ove godine bile na zaista visokoj razini, plesači su se predstavili i odličnom kostimografijom. Da ne zaostaje za drugim hrvatskim gradovima potvrdio je Zadar i to odličnim nastupima Geste, Plesnog odjela Glazbene škole Blagoje Bersa, Zadarskog plesnog ansambla, Plesnog kluba Zara, a svoj veliki debi imala je i mlada Plesna udruga Kissa s Paga.
Zadarska djeca to zaslužuju
Ples, osobito kao umjetnost, nije profitabilan i mnogi će se zapitati je li jedan ovakav festival opravdan u teškim vremenima krize. Ipak, ne može se sve mjeriti ni kroz naočale profita, poneki događaji poput Festivala nužni su i ključni kako bi se jedan mali gradić podigao na kulturnu razinu kakvom se može pohvaliti i Europa. Ako ništa drugo dugujemo to barem brojnim plesnim udrugama, od kojih neke na ovom području poput ZPA djeluju već više od dvadeset godina i koje pohađaju brojna zadarska djeca. Festival, koji je i sada pokazao odličnu posjećenost, bit će jednoga dana nešto što će njima ostati u naslijeđe.