Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ciklonov brod isplovio samo jednom u dvije godine – na vježbu!

19.05.2016. 22:00
Ciklonov  brod  isplovio  samo  jednom  u dvije  godine –  na  vježbu!


Tomislav Šarić pitanje sanacije onečišćenja mora aktualizirao je potaknut nedavnom dojavom o naftnoj mrlji između Dikla i Lukorana
Komentar vijećnice Akcije mladih (AM) Marjane Šešelja Botić o odgovoru koji je, na upit o stanju eksploatacijskih polja Baštica 1. i  2. te drugih polja koja treba sanirati, dobila od župana Stipe Zrilića, otvorio je dvadesetu sjednicu Županijske skupštine.
Zrilić je vijećnici odgovorio kako ne daje odgovore na nerazumljiva pitanja. A nakon dužeg uvoda vezanog za suspendirana EU sredstva za  Program ruralnog razvoja, Šešelja Botić imala je još jedno pitanje za  župana, ovoga puta o navodnom pogodovanju pri dodjeljivanju državnog zemljišta farmi krava Vigens.
– Akcija mladih zabilježila je neregularnosti, detaljno opisane u anonimnim dojavama, fotografirane i zabilježene GPS uređajima. Na tim  područjima zabilježeni su samo otisci divljih zvijeri, a ne neke premještene Vigens krave. Proslijedili smo dokumente nadležnoj inspekciji,  rekla je Šešelja Botić zaključivši kako je to još jedan od dokaza o sprezi  HDZ-a i SDP-a koja je generator korupcije u državi jer novaca ima za  potpore ovakvim stočarima, a nema za oboljele od Downovog sindroma  te je zatražila analizu dodjele državnog zemljišta u Zadarskoj županiji.
Potraga za mrljom
Marka Klanca iz HSLS-a zabrinula je činjenica da će Obrovac i u sezoni ostati bez hitne medicinske pomoći. Klancu je neprihvatljivo da to  čine timovi iz Jasenica ili Posedarja, jer je iz ovih mjesta desetak minuta  do zadarske bolnice, a iz Obrovca 40 minuta vožnje.
Potpredsjednik Županijske skupštine Tomislav Šarić još je jednom aktualizirao problem sa zaštitom mora na području Zadarske županije. Potaknut slučajem od pred nekoliko dana, pri čemu je  posada jedrilice  “Tiha” obavijestila zadarsku Lučku kapetaniju i medije o naftnoj mrlji u  moru između Dikla i Lukorana. Brod Lučke kapetanije isplovio je na lokaciju na kojoj je mrlja primijećena, no ona nije pronađena iako su jedriličari zaključili da se razvukla na čak 10.000 metara kvadratnih.
– Tražio sam, a župan je prihvatio, da se 200.000 kuna odvoji za adaptaciju broda u vlasništvu Javne vatrogasne postrojbe koji bi poslužio i u  slučajevima zagađenja mora. Javna vatrogasna postrojba ima brod koji  uz relativno mala ulaganja može biti vrlo funkcionalan u ovakvim  slučajevima. Međutim, od tada se ništa nije promijenilo, rekao je Šarić  napomenuvši kako Zadarska i Ličko-senjska županija imaju ugovor s  tvrtkom Ciklon za žurne reakcije u slučaju zagađenja mora, a za što  Županija plaća 700.000 kuna ili 2.000 kn dnevno.
Spora izmjera
– Brod je u dvije godine isplovio samo jednom i to na vježbu, naglasio  je potpredsjednik županijske skupštine iz redova HSP AS-a pitajući se je  li došlo vrijeme i za raskid ugovora s Ciklonom.
Župan Zrilić odgovorio je kako bi Javna vatrogasna postrojba trebala  izići s kvalitetnim prijedlog za adaptaciju broda, a kojeg on do sad nije  vidio. Do tada će za žurne intervencije na raspolaganju biti Ciklonov  brod.
Josu Nekića (HDZ) zabrinjava katastarska izmjera jer ovakvim tempom, a bez dodatnog zapošljavanja, izmjera će trajati stotinu godina.
– Sudovi bi zaista trebali razmotriti da problem riješe, kao što smo ga  mi  riješili u legalizaciji – zaposliti na određeno vrijeme 50 djelatnika. Kod  nas je rezultiralo tako da više nema bespravnih gradnji i objekata, rekao  je župan Zrilić.
Drago Čulina predložio je proširenje međunarodne suradnje na gradove i područja koja nisu bila iza nekadašnje “željezne zavjese”. Poglavito se to odnosi na Marseille, grad u kojem, zbog Josipa Skoblara, svi znaju za Zadar, ali i s njemačkim Bambergom. Čulina smatra da bi se suradnja s Marseilleom mogla ostvariti i radi daljnjeg razvoja zadarske luke, a  replicirala mu je Marjana Šešelja Botić (AM) da je zadarska luka bila samo predizborni trik.
Rekonstrukcija vijećnice
U daljnjem polemiziranju o zadarskoj luci, vijećnica Akcije mladih bila  je “sasječena” intervencijom predsjednika Skupštine Željka Lončara koji  nije dopustio izlaženje iz okvira replike. A neposredno pred početak  Skupštine, Lončar je najavio rekonstrukciju županijske vijećnice. Nakon  rekonstrukcije i novinari će konačno dobiti stolove na kojima će moći  zapisivati tijek sjednice, a ne kao do sad, na koljenima. Rekonstrukcija će  početi u stanki zasjedanja skupštine, a vijećnica u novom ruhu očekuje  se do 15. rujna.