Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Među benkovačkim lovcima postoje ili se tek stvaraju dvije struje?

19.05.2016. 22:00
Među  benkovačkim  lovcima postoje  ili se tek stvaraju  dvije struje?


Shodno statutu i drugim općim aktima skupština se konstituira po zastupničkom principu i to na svakih 10 lovaca bira se jedan zastupnik. Međutim, zastupnici iz Benkovca, Zadra i Biograda nisu se birali na izbornim skupovima već su izabrani samovoljom pojedinca što je nelegalno, protivno statutu, tvrdi Mate Jurjević
Lovačka udruga Benkovac za nepunih mjesec dana na redovnoj izbornoj skupštini bira novog predsjednika. Iako se špekulira o nekoliko imena za novog predsjednika LU Benkovac, zasad su poznata dva kandidata, aktualni predsjednik Neven Jurjević iz Tinja, dipl.ing.agr., iz županijske Agencije za ruralni razvoj i njegov sumještanin Mate Jurjević, 36-godišnji kuhar u HAC-u Benkovac.
– Shodno statutu i drugim općim aktima skupština se konstituira po zastupničkom principu i to na svakih 10 lovaca bira se jedan zastupnik. Međutim, zastupnici iz Benkovca, Zadra i Biograda nisu se birali na izbornim skupovima već su izabrani samovoljom pojedinca što je nelegalno, protivno statutu, tvrdi Mate Jurjević.
Očigledno je da među benkovačkim lovcima postoje ili se tek stvaraju dvije struje. U sljedećem razdoblju bi se trebalo pokazati koja je od njih brojnija i hoće li doći do promjena u ovoj velikoj benkovačkoj udruzi.
– Ima saznanja da je nepravilnosti u izboru zastupnika bilo i u Šoptu i Kuli Atlagića. Radi se o 18 od ukupno 44 zastupnika, kazao je Mate.Zbor lovaca Benkovca daje pet zastupnika, Šopota dva, Zadra sedam, Kule Atlagića dva i Biograd dva zastupnika. Tu su još Korlat (1), Podgrađe-Bulić (1), Lišane Ostrovičke (2), Nadin (3), Perušić Benkovački (2), Perušić Donji-Podlug (1), Polača (4), Pristeg (1), Raštević (3), Tinj (4), Raštane (1), Popovići-Pridraga-Karin (1) i Vukšić (1).
– Ravnomjernost teritorijalnog zastupanja postiže se izborom zastupnika po zborovima lovaca. Nije mi poznato zašto nema zastupnika, primjerice iz Sukošana i drugih mjesta koji su članovi LU Benkovac, kaže Mate Jurjević.
Predsjednika udruge bira skupština iz svog članstva na rok od četiri godine bez ograničenja ponovnog izbora. Predsjednik je po svojoj funkciji član i predsjednik Izvršnog odbora, a za svoj rad je odgovoran skupštini i izvršnom odboru.
– Kroz udrugu godišnje prođe oko 500.000 kuna, što od članarina koja je po članu tisuću kuna, što od lovnog turizma, ističe Mate, dodajući kako u ovo vrijeme lovci raspravljaju o lovištima i unaprjeđenju lovne djelatnosti, mole svog zaštitnika sv. Huberta da ih štiti očekujući dobru kob.
– Nije mi namjera hvaliti se ili posebno isticati, međutim u siječnju sam organizirao prikupljanje novaca za kupnju pet zečeva u Tinju i Raštanima. Lišane Ostroviče također su same kupile pet zečeva. Štoviše, protekle godine bio sam jedan od organizatora gdje su sva sela davala po 100 kuna za kupnju zečeva. Treba napomenuti kako je Lovačka odruga Benkovac ove godine kupila 15 zečeva, zaključio je Mate Jurjević.
Zastupnici u skupštini LU Benkovac su: Nikola Vrkić, Duško Lakić, Boris Pavičić,  Branko Čulina i Božo Mamić (Benkovac), Dalibor Ardalić, Ivan Rogić, Tome Jurjević,  Stanko Vrsaljko, Vlatko Junaković, Ante Rogić i Ivan Perica (Zadar), Ante Stipić i Milenko Čirjak (Biograd), Marin Mikulić i Ivan Vuksan (Šopot), Branko Lončar i Svemir  Arbanas (Kula Atlagića-Smilčić), Josip Bulić (Korlat), Branimir Lepur (Lepuri), Ivica  Rubelj (Podgrađe-Bulić), Marin Dević i Ivica Kalcina (Lišane Ostrovičke), Rajko Glavić, Zdravko Glavić i Denis Vrsaljko (Nadin), Borivoje Zrilić i Joso Zrilić (Perušić Benkovački), Ivica Guzić (Perušić Donji-Podlug), Viktor Prtenjača, Ivica Prtenjača, Ivica  Kulaš i Ante Kulaš (Polača), Marijan Dražina (Pristeg), Dragan Jurjević, Romeo Jurjević i Mario Brkljača (Raštević), Zoran Čulina, Mate Jurjević, Ante Jurjević i Dario  Mitrović (Tinj), Jurica Rogić (Raštane), Tomislav Rogić (Popovići-Pridraga-Karin) i  Zoran Marić (Vukšić).


 NEVEN JURJEVIĆ: SVE U SKLADU SA STATUTOM


– Želio bih samo reći da funkciju predsjednika LU Benkovac obavljam volonterski te da mi je to velika čast. Ponosim se sa svim što smo učinili ja i svi lovci članovi LU Benkovac u proteklim mandatima u kojima sam bio na čelu udruge. Pripreme za izbornu skupštinu i izbor zastupnika odvijaju se u skladu sa statutom udruge i općim aktima udruge što se vrlo lako može i provjeriti u spisima. Ja pozdravljam svaku osobu koja se želi kandidirati ako smatra da bi LU Benkovac vodila bolje od mene jer je to demokratsko pravo svakog člana udruge zajamčeno statutom kojeg svi poštujemo, rekao je Neven Jurjević, predsjednik LU Benkovac u trećem mandatu, dodajući kako vjeruje u izbor na ponos i čast svih 450 članova LU Benkovac koje će predsjednik predstavljati. – Još ću samo reći da za mene govore moji rezultati što dokazuje i činjenica da je LU Benkovac uspjela produžiti lovozakupnine za sva svoja lovišta što pokazuje naš odnos kako prema svojim lovcima tako i prema lovištu jer svi oni koji se nisu pridržavali zakonitog rada nisu mogli produžiti lovozakupninu. Također bi dodao da ja obavljam i funkciju dopredsjednika Županijskog lovačkog saveza što dokazuje da je naša udruga prepoznata na razini županije kao primjer uspješnog i kvalitetnog gospodarenja lovištem, poručio je Neven Jurjević dodajući što se tiče nadolazećih izbora, kako je sve transparentno.– Sve odluke je donio izvršni odbor koji je i odredio provoditelje izbora za zastupnike. Tako je u Benkovcu Nikola Vrkić, u Biogradu Milenko Čirjak, u Zadru Stanko Vrsaljko i td. Imamo 450 članova i na svakih deset članova bira se jedan zastupnik. Ja osobno nisam provodio izbore, niti sam na bilo koji način utjecao na izbor zastupnika. Sve provodi Izvršni odbor kako je i propisano statutom i općim aktima udruge. Svi se spisi u svakom trenutku mogu provjeriti i uvjeriti se ima li ili nema nepravilnosti u izboru zastupnika, poručio je Neven Jurjević koji je ostao iznenađen, kaže, neargumentiranim tvrdnjama, podvalama i insinuacijama Mate Jurjevića.