Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nazor: Svaki put kada nam je bio pištolj na čelu, reagirali smo dobro

19.05.2016. 22:00
Nazor:  Svaki put  kada nam  je bio  pištolj na  čelu,  reagirali  smo dobro


– Želimo se u najboljem svjetlu pokazati pred našom publikom i još jednom prebaciti lopticu na njihov teren. To nam svima treba biti cilj, kako nama na terenu, tako i ljudima u upravi i navijačima – kaže trener Zadra
Svih šest ovosezonskih najvećih derbija hrvatske košarke dobili su domaćini, po tri Zadar i Cibona. Zadrani se nadaju da će to biti slučaj i večeras, u drugoj utakmici polufinala doigravanja, te da će izboriti majstoricu u Zagrebu. U suprotnom, Cibona će se dvokorakom plasirati u finale prvenstva Hrvatske, s obzirom da je prvu utakmicu na svom terenu dobila s uvjerljivih 104:79. Upravo u tom teškom porazu momčad Ante Nazora tražit će najveći motiv da se pred svojim navijačima iskupi i prikaže kudikamo bolje lice nego li je to bilo prije tri dana u glavnom gradu.
– Prema protivniku treba imati veliki respekt zbog prošle utakmice, kada su nas prvi put ove sezone deklasirali. Ali treba imati i veliki respekt prema onome što smo napravili u prethodna tri domaća dvoboja protiv Cibone kada smo, uz pobjedu, iskazali i veliko zajedništvo, borbenost i karakter – kaže trener Zadra.
Borba za motivaciju
– Na tragu toga treba pripremiti i ovu utakmicu, da se u najboljem svjetlu pokažemo pred našom publikom i da nastojimo još jednom prebaciti lopticu na njihov teren. To nam svima treba biti cilj, kako nama na terenu, tako i ljudima u upravi i navijačima, da velikim entuzijazmom i pozitivnom energijom, a igrači i sportskom drskošću na terenu, nastojimo dovesti tijek utakmice na naš mlin i izboriti majstoricu – ističe Nazor.
Hoće li biti kakvih taktičkih, motivacijskih ili nekih drugih promjena, s obzirom na 40 minuta ništavila u prvoj utakmici u Zagrebu?
– To ništavilo je najbolja motivacija za ovu utakmicu.
Hoće li igrači to shvatiti kao motivaciju?
– Doista ne znam. Cijelu sezonu se borim s time. Istina, svaki put kada nam je bio pištolj na čelu, reagirali smo dobro, a svaki put kada smo mogli opušteno igrati, reagirali smo loše. Tako je od prvog kola ABA lige, kada smo doma s Cibonom igrali maksimalno angažirano i borbeno, a onda u drugom kolu protiv Krke u Novom Mestu katastrofalno. I to se ponavljalo više puta. Vidjet ćemo jesmo li što shvatili.
Je li dovoljan motiv da pokušate ne završiti još jednu sezonu domaćim porazom od Cibone, što je bio slučaj u tri od posljednje četiri godine? Nije baš neki način za oproštaj od sezone poraz od najvećeg rivala pred vlastitim navijačima.
– Slažem se, ali problemi su nešto dublji. Ne možeš voditi restoran i imati komarče i lubine iz ribogojilišta, a prodavati ih kao divlje – u svom stilu će Nazor.
Zaustaviti Žižića i Florencea
Uoči prve utakmice trener Zadra naglasio je da će ključan segment biti kontrola obrambenog skoka, te obrana na Anti Žižiću i Jamesu Florenceu, glavnim igračima Cibone. Ništa od toga nije odrađeno kako treba. Hoće li biti kakvih promjena glede branjenja mlađeg Žižića, koji je u Zagrebu dominirao u reketu?
– Ovdje smo ga u drugom dijelu Lige za prvaka branili fenomenalno, jer mu nismo dopustili da prima loptu. Gore je u dva navrata, već na samom početku utakmice, lagano primio loptu. Jednom je iskreirao čistu situaciju za sebe, a drugi put za Rozića na tricu i tako se razigrao. Jedini pravi način na koji ga možemo braniti je ne dopustiti mu da primi loptu i dokazali smo da to možemo. Ali to se ne može raditi na pola snage. U tom dijelu sam i apelirao na svoje visoke igrače. Ako treba raditi izmjene svake dvije minute, dokazali smo da i Špaleta i Marinković i Kraljević mogu kvalitetno odigrati. A onda nema razloga da se netko šeta i ne uđe maksimalno u borbu između Žižića i lopte. Kada znaš kako ga treba braniti, onda tu nije upitna taktika, nego samo borbenost, motivacija i spremnost da se to odradi.
Kako ne dopustiti Florenceu da se razigra, kao što je bio slučaj u srijedu, kada je bio prvi strijelac susreta sa 19 poena?
– U onom dijelu kada je on dobio prodor na obruč, mi nismo bili u bonusu. Jednostavno, trebalo je raditi male faulove, a mi to nismo radili. Tako protivnik uđe u tonus i dobije percepciju da je naša obrana kao švicarski sir, što je i bila na toj utakmici i onda je to sasvim druga momčad. Onda on više nije James Florence nego Michael Jordan, a mi smo ga napravili takvim. Jer on je ipak James Florence kojega ja poznajem – za kraj će Nazor.